Antep Savunmasında cephanelik, 1940'lı yıllara kadar sabun imalathanesi olarak kullanılan ve kentin en eski hanlarından olan Şahinbey ilçesinin Tışlaki Mahallesindeki 200 yıllık Sabun Hanı’n içler acısı durumunu İLKHA 3 yıl önce "Harabeye dönen tarihi hanın restore edilmesini istiyoruz" gündeme getirmişti.

Kötü görüntüsü ve harabe haliyle tehlike saçan ve zamanla madde bağımlıların mekanı haline gelen tarihi hanın atıl durumda olmasının kendilerini üzdüğünü belirten mahalle sakinleri, hanın bir an önce restore edilmesi için yetkililere çağrıda bulunmuştu.

İLKHA'nın mahalle sakinlerinin "Harabeye dönen tarihi hanın restore edilmesini istiyoruz" başlığıyla gündeme getirmesi ve vatandaşların da belediyeye şikâyette bulunması üzerine handa başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Özel mülkiyet olduğundan dolayı çalışmaların geç başladığı hanın işletildiği dönemde çalışan ustaların anlatıları üzerinden yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, handaki restorasyon çalışmalarının bir yıla kadar biteceğini söyledi.

Hanın işletildiği döneme şahit yaşayan ustalarla konuşularak yürütülen restorasyon çalışması hakkında bilgi alan Şahin, “Restorasyon bittiğinde kooperatifi kurulmuş, pekmezini üreten, zeytinini işleyen, sabunu kalıplayan bir sistem kuracağız. Kültürümüzü geleceğe taşıyarak kuşaklar arasında bilgi geçişini sağlamak budur.” dedi.

“Tarihin en eski medeniyeti ve en eski coğrafyasındayız”

Öğrenilen her bilginin ve görülen her tarihi eserin kendisini daha da heyecanlandırdığını ifade eden Şahin, “Artık ‘Zenginlik nedir?’ diye sorulduğunda ne kadar altının, petrolüne değil, kültürel mirasına bakılıyor. Bu konuda çok zenginiz. Tarihin en eski medeniyeti, en eski coğrafyasındayız. Yaşanabilir şehirler içerisinde dünyada sayılı bir yerdeyiz, aynı şekilde hanlar, hamamlar şehriyiz. Şehrimizde onlarca han var. Geldiğimiz günden itibaren hanlarımızı hızlı bir şekilde restore etmeye başladık. Daha da önemlisi restore ettiğimiz mekanları yaşatmak. Gelenekten geleceğe, yerelden evrensele kuşaklar arası çocuklarımıza bu geçmişte ne olduğunu anlatmak çok önemli. Bundan dolayı restorasyonlarımız yapılıyor.” dedi.

“Sabun Hanı’nda dönemin sanayisi var”

Sabun Hanı’nda başlatılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Şahin, “Yaklaşık bir yıl öncesinde burası bana gösterildiğinde hemen sahibini aradık ve bir araya geldik. Burada muhteşem bir tarihi doku var. Burada hem zeytin ve zeytin yağı hem de sabun ile pekmez üretiliyor. Burada üretmek için bütün sistem kurulu. Zeytinin nasıl ezildiği, değirmenin nasıl çekildiği, sızmanın nasıl yapılıp, nerede bekletileceği, bunların hepsinde büyük bir hikaye, dönemin sanayisi var.” ifadelerini kullandı.

“Restorasyonu bir yıl içinde bitecek”

Zeytin ve zeytincilikle ilgili yaşayan bütün ustaları hana davet edeceklerini belirten Şahin, “Buranın kullanıldığı o dönemlerde ‘Bu işler nasıl yapılıyordu?’, ‘Antep Pekmezi nasıl üretiliyordu?’, ‘Bu sistemler nasıl çalıştırılıyordu?’ bunlar hakkında sözlü tarih olarak konuşturup Kent Arşivimize ekliyoruz. Buradaki restorasyonu onların dediklerine göre yapacağız. Bir yıl sonra bu restorasyon bittiğinde kooperatifi kurulmuş, pekmezini üreten, zeytinini işleyen, sabunu kalıplayan bir sistem kuracağız.” diye konuştu. (İLKHA)