DOĞRUHABER / Hasan Işık

Ankara Ticaret Odası, Filistin Devleti Ankara Büyükelçiliği ve Kudüs Arap Ticaret ve Sanayi Odası (JACCI) ortak organizasyonuyla gerçekleşen "Filistin ile İş birliği Fırsatları Bilgilendirme Semineri" online olarak yapıldı. Seminer öncesinde ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve Kudüs Arap Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamal Obedat iki ülke arasındaki ticari iş birliğinin geliştirilmesi protokolüne imza koydu. Programa Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa da katıldı.

“ELİMİZDEKİ TÜM İMKÂNLARLA YANINIZDAYIZ"”

Seminerin açılışında konuşan ATO Başkanı Baran, Türkiye ile Filistin'in dış ticaretinin 2020 yılı sonu itibariyle 120 milyon dolar düzeyinde olduğunu belirterek, bu rakamın 2019 yılına göre yüzde 58 oranında artış göstermesine rağmen hala düşük seviyede olduğunu söyledi. Baran, "Bizim iki ülkenin tacirlerinin meslek kuruluşları olarak bu rakamı yukarılara taşımamız gerekiyor. İnşallah bugünkü toplantı başarıya ulaşır ve ticari ilişkilerimiz hem gelişir hem de derinleşir" diye konuştu. Baran, Filistin ekonomisinin güçlenmesi için destek vermeyi amaçladıklarını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da her fırsatta ifade ettiği gibi, Türkiye, Filistin davasına hiçbir zaman sırtını dönmedi, dönmeyecek de. Filistin ekonomisinin güçlenmesi,  işgalin son bulması, barışın ve huzurun tesisi için elimizdeki tüm imkânlarla yanınızdayız" dedi.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) iştiraki olan TOBB BİS Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri Şirketi'nin Cenin'de bir organize sanayi bölgesi kurmak üzere çalışma yürüttüğünü hatırlatan Baran, "Bu organize sanayi bölgesi Filistin'in dış ticaretindeki bağımlılığı azaltma noktasında önemli bir işlev üstlenecek" dedi.

FİLİSTİN İLE TÜRKİYE KARDEŞ ÜLKE

Seminerin açılışında konuşan Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa da, iki ülkenin Başkentleri'nin Odaları arasında protokol imzalanması nedeniyle günün özel bir gün olduğuna dikkat çekerek, "Taraflardan biri Kudüs, tüm Müslümanların kalbinde özel bir yeri var. Diğeri de Ankara, sadece Türkiye değil bölge değil uluslararası etkisi olan bir şehirdir. İki Başkent arasında anlaşmaların olması bütün anlaşmaların anası sayılır." dedi. Filistin ile Türkiye'nin kardeş ülke olduklarına dikkat çeken Büyükelçi, "Ülkelerin derin tarihi bağları var, geçmişleri ortaktı, bugünleri ortak ve gelecekleri de ortak olacaktır" diye konuştu.

"KORONA DÖNEMİNDE DURGUNLUK YAŞAYAN MESCİD-İ AKSA'YA HAREKET GETİRMEK İSTİYORUZ"

Kudüs Arap Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamal Obedat da konuşmasında pandeminin tüm dünyayı olduğu gibi Filistin'i de etkisi altına aldığını belirterek, salgın sürecinde ziyaretlerin durması nedeniyle Kudüs'ün en fazla bedeli ödediğini söyledi. Ramazan ayı öncesinde eski Kudüs bölgesinde ucuz ve indirimli alışveriş fırsatı verildiğini anlatan Obedat, bu vesileyle işyerlerine de imkân sağlanmış olduğunu söyledi. Obedat, "Korona döneminde durgunluk yaşayan Mescid-i Aksa'ya hareket getirmek istiyoruz" dedi.