On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’e sayılı günler kaldı. Dünya üzerinde milyonlarca Müslüman, oruç ibadetini Ramazan ayı içerisinde gerçekleştirecek.

Ramazan 2021 başlangıcı 13 Nisan 2021 Salı günü olacak. Yani ilk oruç 13 Nisan’da tutulacak. Ramazan ayının orucu 12 Mayıs 2021 Çarşamba sona erecek, bugün aynı zamanda arefe olacak.

 

2021 Ramazan Bayramı ise 13 Mayıs 2021 Perşembe günü olacak. 14 Mayıs 2021 Cuma ve 15 Mayıs 2021 Cumartesi günleri de bayram devam edecek.

Mardin Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı ve İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Fesih Memiş, mübarek ayın nasıl geçirilmesi ile ilgili İLKHA aracılığıyla halka önemli mesajlar verdi.

“Ramazan ayı faziletini Kur’an-ı Kerim’den alır”

Ramazan’ın rahmet, mağfiret, tövbe ve istiğfar ayı olduğunu kaydeden Memiş,

“Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki, yine Ramazan’ın gölgesi üzerimize düştü. Ramazan ayı öyle bir aydır ki, müminler kendilerini bu ayda yenilenir, yine Ramazan ayından sonra gelecek 11 ayda mümin kişinin kulluğunu yapabilmesi için manevi enerjiyi topladığı bir aydır. Ramazan ayı, oruç ve Kur’an ayıdır. Çünkü bu ay, faziletini Kur’an-ı Kerim’den alır. Büyük İslam alimi İbn Kayyim el-Cevzi, Ramazan ayının fazileti hakkında şöyle söylüyor: ‘Hazreti Yusuf’un kardeşlerine olan üstünlüğü neyse Ramazan ayının diğer 11 aya olan üstünlüğü de odur.’ Gerçekten yerinde ve güzel bir tespit. Onun için Ramazan ayına ayların sultanı demişler.” dedi.

Kur’an-ı Kerim mukabelesinin yanında meal okuma tavsiyesi

Kur’an-ı Kerim’in Ramazan ayında indirildiğini, bu yüzden çokça Kur’an okunmasını tavsiye eden Memiş, “Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’i okumaya ve anlamaya daha çok önem vermemiz gerekir. Oruç tutan mümin kardeşlerimize tavsiyem şu olur: Bu ayda Kur’an-ı Kerim mukabelesi ile beraber bir de ellerinde bir meal bulunsun. En azından Kur’an-ı Kerim’in bizden ne istediğini, bize hangi yükümlülükleri yüklediğini, dünya ve ahiret saadetimiz için nasıl bir yol çizdiğini öğrenmiş oluruz. Kardeşlerimize bu ayda bir meal okumalarını tavsiye ediyorum.” dedi.

“Vücudumuzun bütün hücrelerine oruç tutturmalıyız”

Oruç tutan kişinin sadece midesini aç ve susuz bırakmaması gerektiğini, tüm azalarına da oruç tutturması gerektiğini kaydeden Memiş, şöyle dedi:

“Bu ayda oruç tutanlar, sadece midesini aç ve susuz bırakmakla kalmamalıdır. Ya da sadece şehvi duygularını tatmin etme yolundan alıkoymakla kalmamalıdır. Bütün azalarına, vücudunun bütün hücrelerine, duygu ve düşüncelerine, diline, kulağına, beynine, kalbine de oruç tutturmalıdır.”

Ramazan mektebinin bize öğreteceği dersler

Ramazan ayının bir mektep olduğunu kaydeden Memiş, “Bu mektebe kaydolan müminler, göreceği dersler arasında oruç var, namaz var, Kur’an tilaveti var, infak ve zekât var. Bunun yanında sahur ve iftar var. Sahura kalkmak başlı başına müstakil bir ibadettir, sünnettir. Fakirlerle yardımlaşma ve dayanışma vardır. Ramazan ayında yapılan herhangi nafile bir ibadetin sevabı, Ramazan’ın dışında yapılan farz bir ibadetin sevabına denktir.” diye konuştu.

“Teravihleri evlerimizde cemaatle kılalım”

Ramazan ayı boyunca camilerin açık olacağını, vakit namazların kılınabileceğini ve mukabele programların yapılabileceğini hatırlatan Memiş, sadece teravih namazının kılınamayacağını söyledi.

Memiş, “Mardin merkez ve ilçelerinde, öğle ve ikindi namazları sonralarında mukabele programları düzenleniyor. Oruç tutan, camiye giden kardeşlerimizin mukabeleye katılmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca evlerinde de çocuklarıyla, torunlarıyla, eşiyle de mukabele okuması yapsın. Aynı şekilde teravihlerini de evlerinde cemaatle kılsınlar. Rabbim, hayatımız boyunca Ramazan’daki gibi bir yaşantısı nasip etsin ki; ahiretimiz Ramazan’dan sonra gelen bayram olsun. Tüm Müslümanların Ramazan ayını tebrik ediyorum.” diye konuştu. (İLKHA)