Animasyon bölümü içerisinde öğrencilere çizim yapmak, üç boyutlu düşünüp planlamak ve bunu hareketli hale getirmek öğretilir. Her ne kadar kişilerin aklında el ile çizim yapmak gibi sınırlı bir düşünce oluşsa da günümüz şartlarında bilgisayar üzerinden daha çok işlemler sağlanır. Aynı zamanda çizimi oluşturmakla birlikte renklendirme, oynatma hedeflenir.

Çizgi Film ve Animasyon Ekşi Sözlük gibi farklı siteler üzerinden de araştırılan çok merak edilen bir bölümdür. Bölümü cazip kılan öğretilenlerle birlikte farklı alanlarda çalışma şartı sağlamasıdır. Bölümü tercih etmiş ve Ayvansaray Üniversitesi olmuş öğrenciler 4 senelik öğrenim görür. Çizgi Film ve Animasyon bölümü mezuniyet şartları arasında toplam 240 AKTS puanını toplamak bulunur.

1- Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Sözel mı?

Bölüme öğrenci kabulünün sağlanmasında belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar arasında, lise mezunu olup ÖSYM tarafından düzenlenen üniversite sınavlarına girmek bulunur. Üniversite sınavlarından Ayvansaray Üniversitesi’ne girebilmek için taban puanı aşmalı ve aynı zamanda üniversite tarafından duyurulan Özel Yetenek Sınavı’ndan da başarılı olmak gerekiyor.

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen üniversite sınavı bölümlere ayrılmaktadır. Lisans bölümleri de belirtilen bu bölümler doğrultusunda seçilebilmektedir. Çizgi Film ve Animasyon bölümü öğrencisi olabilmek için sözel bölümünden başarı elde etmek gerekir. Bunun için de Çizgi Film ve Animasyon Bölümü taban puanları araştırılmalı ve tercihte bulunulmalıdır. Puandan çok sıralamanın önemli olduğu unutulmamalıdır.

2- Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Yetenek Sınavı

Üniversitede girilecek kimi lisans bölümleri sadece puan değil aynı zamanda yetenek sınavları istemektedir. Yetenek sınavları, lisans düzeyindeki bölüme göre değişiklik gösterecektir. Aynı zamanda her üniversite bölümündeki alanında uzman öğreticiler tarafından özgün olarak oluşturulur. Çizgi Film ve Animasyon bölümünde yer alabilmek için de yetenek sınavları zorunludur. Başarılı olunduğu takdir de bölüm için başvuru yapılabilir.

3- Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Hakkında Bilgi

Çizgi Film ve Animasyon öğrencisi olabilmek için taban puanları bilgisine ihtiyaç vardır. Puanlar her sene değişkenlik gösterebilmektedir. Öğrenciler, taban puanları ve sıralamasına bakmadan tercih yapmaya kalkarsa gerçekçi bir seçim olmayacaktır. Alınan puanların yanı sıra yetenek sınavlarından başarılı olunduğu takdirde istenen düzeyde başarı elde edilebilmektedir. Örneğin Ayvansaray Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü bilinen üniversiteler arasındadır.

Çizgi Film (Animasyon Bölümü Taban Puanları 2021) başvurulacak yılın öncesindeki taban puanlara göre tercih edilmelidir. Güncel bilgilere göre hareket etmek daha gerçekçi olacaktır. Aynı zamanda, özel üniversitelerin bursluluk oranına göre puanları değişir. Eğer üniversiteye ait puan bilgisi yoksa o bölümün yeni açıldığı ve başvuracak yeni öğrencilere göre puanının belirleneceği bilgisine ulaşılır.

Animasyon Bölümü Dersleri

Ayvansaray Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen Çizgi Film ve Animasyon bölümü dört senelik bir program dahilinde güz ve bahar dönemine dersler seçilmiştir. Toplamda 8 ayrı dönem sonunda toplam 240 AKTS puan toplanması mezuniyet için yeterlidir. Öğrencileri her dönem içinde farklı dersler beklemekle birlikte her dönemde toplam 30 AKTS değerinde 6 ders bulunmaktadır.

Bölüm dersleri değişiklik gösterir. Dersler temelde çizgi film üzerine olduğu kadar dijital dünyaya ağırlıkta olmak üzere planlanmıştır. Doğru çizim, üç boyutlu yönergeleri gerçekleştirmek ve doğru renklendirmenin yapılmasına kadar detaylandırılmış bir öğretim sağlanmaktadır. Proje dersleri olduğu gibi son sene içinde stajlar da bulunmaktadır.

Çizgi Film ve Animasyon Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Günümüz dünyasında dijital tasarımlar ve programlar oldukça talep görmektedir. Dijital dünyada yaşamın giderek normalleşmeyi ve yayılması, bu bölüm mezunlarına ihtiyacı arttırmaktadır. Çizgi Film ve Animasyon bölümü mezunu bireylerin çeşitli yayın kuruluşlarında, reklam ajanslarında ve çizgi film tasarımcısı olarak görev bulabilirler. Sadece televizyon dünyası değil aynı zamanda internet alanında iş imkânları bulunur. Öğrenciler eğitim sonrası alacağı destekleyici eğitimlerle kendini geliştirebilir. Maaşlar 2500- 5000 TL arasında değişiklik gösterir.