Gaziantep’te gerçekleştirilen, tarım ve hayvancılığın gelişmesine önemli katkılarda bulunan “12’inci Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı’nın (GAPTARIM) açılışına katılan Bakan Pakdemirli, gıda ve suyun önemine dikkat çekti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın himayesinde Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve KOSGEB’in destekleri ile Akort Fuarcılık tarafından organize edilen fuar, 6-9 Nisan tarihleri arasında Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) düzenleniyor.
Fuarın açılışında konuşan Bakan Pakdemirli, fuarın, Türkiye ekonomisi ve Gaziantep'in de tarım ve hayvancılıktaki başarısına önemli katkılar sağlayacağını aktardı.
“Gaziantep’in tarımsal üretim değeri yüzde 78 gibi rekor bir artış gösterdi”
Gaziantep’in güçlü tarım ve hayvancılık potansiyeli sayesinde, tarım sektörüne katkısının büyük, üreten ve çalışkan bir şehir olduğuna vurgu yapan Pakdemirli “Son 19 yılda Gaziantep’in tarımsal üretiminde önemli artışlar yaşandı. Bitkisel üretim değeri 14 kat artışla 6,1 milyar liraya, hayvansal üretim değeri ise 15 kat artışla 3,1 milyar liraya ulaştı. Son bir yılda Gaziantep’in toplam tarımsal üretim değeri yüzde 78 gibi rekor bir artış göstererek Türkiye’de en fazla gelişen ilimiz oldu.” diye konuştu.
“Tarım ve gıda ürünleri ihracatımızın yüzde 13’ü Gaziantep’ten”
Fuarın başta Gaziantep ve Türkiye ekonomisi olmak üzere, Gaziantep’in tarım ve hayvancılıktaki başarısına önemli katkılar sağlayacağını belirten Pakdemirli, “Özellikle yeni tarım teknolojileri, yeni yöntemler, yeni fırsatlar ile tanışan çiftçimiz de üretimin kalitesini artıracak, pazar imkanlarını genişletecek. Gaziantep, sadece Türkiye’ye değil, dünyaya da ürün gönderen bir şehir. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımızın yüzde 13 gibi önemli bir kısmı, bu topraklardan yapılıyor. Bildiğiniz gibi Gaziantep, tarım ve gıda ürünleri ihracatında Türkiye’de 3’üncü sırada. Geçen yıl 2,6 milyar dolara ulaşan ihracatı ile Gaziantep, tarım ve gıda ürünlerimizi dünya sofralarına taşıyan illerimizin başında geliyor. Bakanlık olarak verdiğimiz desteklerin Gazianteplilerin girişimciliği, çalışkanlığı sayesinde nasıl markalaştığına şahit oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’in coğrafi işaret tescili ve gastronomi alanındaki başarından dolayı diğer illere göre örnek bir konumda olduğunu belirten Pakdemirli, şu ana kadar Gaziantep’te toplam 26 tarım ve gıda ürününün coğrafi işaret aldığını ifade etti.
Gaziantep baklavasının Avrupa Komisyonu tarafından coğrafi işaret alan ilk gıda ürünü olduğunu ifade eden Pakdemirli, bu ürünlerin sayılarının daha da artıracaklarını belirtti.
“Dünyada şehrinin ismiyle anılan tek mutfak Gaziantep mutfağıdır”
Son yıllarda gastronomi turizminin gezi turizminden daha fazla gelir getirilebilecek bir alan haline dönüştüğüne dikkat çeken Pakdemirli, “Gaziantep'in gastronomi potansiyeli turizm anlamında bizim önemli bir fırsat. 6 bin yıllık tarih ve onlarca medeniyet, Gaziantep'in mutfağında kendine has bir kültüre ve zenginliğe ulaştı. Dünyada ülkesinin ismi ile değil, şehrinin ismi ile anılan tek mutfak Gaziantep mutfağıdır. Gaziantep neden İtalya ve Fransa gibi olmasın? Neden insanlar Avrupa'da uçağa binip Gaziantep'e öğle yemeğe yemeye gelmesin? Neden Gaziantep mevcut lezzet çeşitliliği ile gastronomi turizminde dünyada bir numara olmasın? Gastronomi potansiyelini daha iyi değerlendirmek ve daha çok tanımak zorundayız.” diye konuştu.
“1,9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgede yer alıyoruz”
Bitkisel üretimin 9 milyon ton artışla 126 milyon tona yükselerek cumhuriyet tarihinin de rekorunun kırıldığını belirten Pakdemirli, “Ülkemiz coğrafi konum açısından büyük bir avantaja sahip ve bulunduğumuz konum itibariyle 1,9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgede yer alıyoruz. 4 saatlik bir uçuş mesafesi ile dünya nüfusunun yüzde 40’ına ulaşabiliyoruz. Geçen yıl meteorolojik kuraklık ve küresel ısınmanın etkilerine rağmen sulama alanında hizmete aldığımız yatırımlar sayesinde, toplam bitkisel üretimimiz 9 milyon ton artışla 126 milyon tona yükselerek cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Büyükbaş hayvan varlığımız 2020’de 18,2 milyon başa yükselerek cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Küçükbaş varlığımız ise son bir yılda yüzde 12 artışla 54,1 milyon başa yükselerek son 30 yılın en yüksek rakamına ulaştı. 2020’de yüzde 4,8 büyüyen tarım, son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hasılamız ise bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak, 333,3 milyar liraya yükseldi ve cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız, 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 20,7 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret fazlası ise yüzde 9 artışla, 5,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.” şeklinde konuştu.
Su ve sulama ile ilgili çalışmaların ise aralıksız devam ettiğini belirten Pakdemirli, 2021 yılını “Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı” olarak ilan ettiklerini ifade etti.
Geçen hafta 1’inci Su Şurası’nı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğiyle başlattıklarını hatırlatan Bakan Pakdemirli, ekim ayına kadar Su Şura’sı kapsamında yoğun bir çalışma sürecine girdiklerini anımsattı.
Son 3 yılda tarımsal destekleri yüzde 65 artışla 24 milyar liraya çıkardıklarını bildiren Pakdemirli, müdahale alımlarında ise üretici dostu politikalar yürüttüklerini ve bunu da müdahale kurumlarını zarar ettirmeden yaptıklarını söyledi.
Son 19 yılda Gaziantep’e önemli destekler sağladıklarını ifade eden Pakdemirli, Gaziantep’in tarım ve orman sektörüne son 19 yılda, reel rakamlarla 10 milyar lira tarımsal destek verdiklerini ve yatırım yaptıklarını belirtti.
“60 milyon fidanı toprakla buluşturduk”
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında Gaziantep’e 145 milyon lira hibe desteği ödediklerini bildiren Pakdemirli, “Hayvancılığın olmazsa olmazı çayır ve meralarımıza Gaziantep’te özel hassasiyet gösterdik. 55 bin dekar mera ıslah çalışmasını tamamladık. Son 19 yılda Gaziantep için 45 milyon lira yem bitkileri desteği ödedik. Gaziantep'te toplam alanı 1,8 milyon dekar olan 12 tarımsal ovamızı sit alanı olarak koruma altına aldık. Son 19 yılda 70 bin hektar arazide çalışma yaparak 60 milyon fidanı toprakla buluşturduk.” dedi.
“Türkiye’nin en büyük 2’inci İçme suyu projesi olan ‘Düzbağ İçme Suyu Projesi’nde isale hattını açtık”
Gaziantep’e toplam 5,3 milyar lira yatırım yaparak 2 içme suyu tesisi, 6 baraj, 3 gölet, 9 sulama tesisi, 3 arazi toplulaştırma, 43 taşkın koruma tesisi ve 2 HES tesisi olmak üzere 68 tesisi hizmete aldıklarını belirten Pakdemirli, “Geçen yıl 12 Aralık’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın katımıyla Gaziantep’te Türkiye’nin en büyük 2’inci İçme suyu projesi olan ‘Düzbağ İçme Suyu Projesi’nde isale hattını tamamlayıp hizmete almıştık. Yine gövde uzunluğu bakımından ülkemizin 9’uncu büyük barajı olan Doğanpınar Barajı’nın da açılını yaptık.” değerlendirmesinde bulundu.
2050 yılında Türkiye nüfusunun 106 milyona ulaşmasının beklendiğini belirten Pakdemirli, “Bu nüfusu doyurmak için de yüzde 60 daha fazla gıda üretmek, yüzde 15 daha fazla su kullanmak zorundayız. Bu nedenle Gaziantep’te ve ülkemizin tamamında suyumuzu vatan bilerek en verimli bir şekilde nasıl kullanacağımızı hesap ederek suyun gücünü milletimizle buluşturmaya devam edeceğiz.” dedi.
Su alanında Gaziantep’e yapılacak yatırımlara da değinen Pakdemirli, Gaziantep’e 915 milyon liralık 9 proje müjdesi ile geldiklerini ifade etti.
Pakdemirli, Gaziantep’te bitkisel üretimi geliştirmek ve meraları ıslah etmek üzere toplam 3,3 milyon lira bütçeli 5 yeni projeyi başlatacaklarını söyledi.
Gaziantep’in aynı zamanda bir hayvancılık şehri olduğunu da söyleyen Bakan Pakdemirli, hayvancılık destekleri kapsamında toplam 190 milyon bütçeli “Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Yoluyla Yaygınlaştırılması Projesi”ni geçen ay başlattıklarını ve Gaziantep’i de bu projeden faydalanan illerin içinde dâhil ettiklerini bildirdi.
3 yıl sürecek bu proje kapsamında büyükbaş hayvanlara ücretsiz suni tohumlama yapacaklarını ifade eden Pakdemirli, Gaziantep’te aracıları da desteklerini ve bal ile birlikte de katma değerli arı ürünleri üretiminin artırılmasına yönelik üreticinin güneş enerjisi sistemleri, arıcı barınağı, arı kovanı, alet ve ekipman alımını destekleyeceklerini belirtti.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun da Gaziantep’te güzel işler yaptığını belirten Pakdemirli, “Son 19 yılda Gaziantep’te toplam 267 milyon lira yatırım tutarlı 308 projeye yaklaşık 134 milyon lira olan hibe ödemesi yaptık. Yine bu yatırımlarla birlikte ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında 540 Gaziantepli gencimize 16,2 milyon TL hibe desteği vererek memleketlerinde iş imkânı sağladık.” dedi.
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla ilgili yatırımlardan kabul edilenlere 3 milyon liralık yatırımın yarısını hibe olarak destek vereceklerini bildiren Bakan Pakdemirli, basınçlı sulama sistemleri ile ilgili projelere de yüzde 50 hibe desteğinin devam ettiğini ifade etti.
“1,7 milyon fidanı Gaziantep topraklarıyla buluşturacağız”
Gaziantep’te yapılan ormancılık çalışmalarına da değinen Pakdemirli, “Son 5 yılda Gaziantep’te tesis ettiğimiz gelir getirici tür ağaç dikim ve aşılaması sonucunda orman köylülerimize yaklaşık 1,5 milyon lira ek gelir sağladık. Bu yıl da Orman Genel Müdürlüğümüzce 10 bin dekar arazide çalışma yaparak 1,7 milyon fidanı Gaziantep topraklarıyla buluşturacağız.” diye konuştu.
“Fuarlar birbirlerinin tekrarı değil, birbirlerine lig atlatan, çağ atlatan seviyede olmalıdır”
Fuarların tarım, hayvancılık, orman ve gıda için her zaman önemli olmaya devam edeceğini belirten Pakdemirli, “Ancak fuarlar birbirlerinin tekrarı değil, birbirlerine lig atlatan, çağ atlatan seviyede olmalıdır. Fuarlar inovatif ürünlerin sergilendiği, katma değerli ürünlerin tanıtıldığı, yukarı çeken, ilham veren, geleceğe dair umut veren, dünya piyasalarını takip eder nitelikte olmalıdır. Bu fuar ile inşallah ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirmiş, bölgesel ve küresel ölçekte yeni işbirliklerine kapı aralamış olacağız. Zira Türkiye’mizin de Gaziantep’imizin de potansiyeli büyük, hedefleri büyüktür.” ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından Bakan Pakdemirli, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Mehmet Sait Kirazoğlu, Nejat Koçer, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ve diğer protokol yetkilileri ile beraber açılışını gerçekleştirdiği fuarı gezdi. (İLKHA)