BİTLİS-Seminere Bitlis Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, milli eğitim müdür yardımcıları, Eğitim Birsen Bitlis Şube Başkanın yanı sıra birçok STK başkanı ve halk katıldı. Bitlis Eğitim Birsen Başkanı Rasim Taşcan`ın açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan konuk konuşmacı Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın ailelerin bölünüp parçalandığı günümüzde sağlam bir aile temelinin atılması için aile içi eğitimin önemine değinerek şunları belirtti: \" Yapılan evliliklerin, kurulan yuvaların ve oluşturulan ailelerin amacı sevinç ve üzüntülerin paylaşılması, mutlulukların artırılması, üzüntü ve kederlerin birlikte paylaşılarak azaltılmasına yönelik atılan adımlardır. Bu amaçla kurulan aileler maalesef aile içi iletişim kopukluğundan, sevgi ve saygının yokluğundan dolayı bölünüp parçalanmaktadırlar. Bu nedenle bu ailelerin uzantısı olan çocuklar aile içinde görmedikleri sevgiyi, dışarıda bulmaya çalışırken farklı karaktere sahip birer fert olmaktadırlar.\"
Aynı evde yaşayanlar birbirinden kopuk olarak yaşamamalı.\"

 

Konuşmasının devamında Aydın, aynı evde yaşayan anne, baba ve çocukların saatlerce belki günlerce birbirinin yüzünü görmeden, birbirinden kopuk olarak yaşadıklarını ifade ederek, \"Bu kopukluğa neden olan internet ve tv gibi teknolojik malzemelerinin aynı evde birden fazla bulunmasıdır. Dizilerin başından kalkmayan anne, farklı bir televizyonla haberlerin karşısında oturan baba ve ayrı bir odada kapıyı kilitleyerek internet sitelerinde dolaşan kız ve erkek çocukların olduğu bir evde elbette ki bir birinden kopuk yaşayacaklar. Bu kopuk yaşamalar zamanla ailelerin dağılmasına ve yuvaların yıkılmasına neden olacaktır. Oto kontrol dışında bırakılan çocuklar zamanla internette dolaştıkları sitelerde kendilerince sevgiyi bulmaya çalışırken farklı birçok kötülüğün pençesine düşeceklerdir. Çocukların bu ahlaksız ve tehlikeli site ve linklere düşmemeleri için ailelerin mutlaka çocukların girdiği siteleri kontrol altına almaları gerekir. Evde izlenen kanalların muhakkak kontrol edilmeli ve buna karşı tedbir alınmalıdır.

 

 \"Aileler, bir birine karşı olan sorumlulukların bilincinde olmalıdırlar\"

Aydın konuşmasına şu ifadelerle son verdi: \"Evde yaşayan anne ve babanın bir birine karşı olan sorumluluklarının bilincinde olmaları gerekir. Sağlam bir aile yapısının ayakta kalabilmesi için ailede yaşayan fertlerin birbirine karşı, sevgi, saygı, muhabbet, güler yüz, sadakat göstererek, bir birini incitmeden yardımlaşmalıdırlar. Aile içi geçinmek için bilinçli olarak dayanmak ve direnmek (mukavemet) etmeleri gerekir. Burada sabrın önemi ortaya çıkar. Ve bu sabrı da göstermeleri lazım. Aile içinde mutlaka argo sözcüklerden uzak durulmalıdır.\"(Şükrü Tontaş-İLKHA)