Bir işin sonu yaklaştığında o işle ilgili belirlenen hedefle eldeki imkânlar uyuşmuyorsa insanda hedefe doğru yürüme konusunda bir isteksizlik oluşur.

Her isteksizlik, insanın çalışmasını olumsuz etkiler; onun daha çok imkân ve zaman tüketmesine ama daha az verim elde etmesine yol açar.

İstek, ama hırsa dönüşmeyen bir istek hedefi yakınlaştırır, imkânların boşa gitmesini engeller, az imkânla ve az zamanda daha iyi sonuç alınmasını sağlar.

Hedefinize ulaşacağınıza inandıkça isteğiniz artar ancak imkânlarınızın hedefinizi aştığını, imkânlarınızın karşısında hedefinizin küçük kaldığını düşününce isteğiniz artsa da çalışmanız azalır.

Her ne sebeple olursa olsun çalışmanın yetersiz kaldığı yerde istenen başarıya ulaşmak mümkün değildir. Öte yandan böyle bir durumda “Boşluğa düşme” problemi de vardır.

Öyleyse bizim zaman zaman hedefimizi gözden geçirmemizde ve değiştirmemizde yarar vardır.

Buna göre,

1. Daha önce belirlediğimiz bir hedef, şuan büyük gelebilir. Diğer bir ifadeyle imkânlarımızla hedefimiz arasında doğru bir ilişki kuramamış olabiliriz, imkânlarımızdan daha büyük bir hedef belirlemiş olabiliriz. Bu da bizde hedefe ulaşamama psikolojisi oluşturmuş olabilir. Bu psikolojiden kurtulmak için hedef küçültmek gerekiyorsa hedef küçülteceğiz. Çünkü biz tıp fakültesi peşinde koşarken yaşadığımız öz güven eksikliği bizi inşaat mühendisliğinden de yoksun kılabilir. Tıp Fakültesi olmuyorsa inşaat mühendisliğine bakmayı ve onun için çalışmayı bilmek gerek.

2. Daha önce belirlediğimiz hedef şu anda imkânlarımızın gerisinde kalmış olabilir. Çalışmaya başlarken “inşaat mühendisliği olsa yeter” dedik. Ama bugüne gelince çalışmamızı biraz artırmamız durumunda tıp fakültesini kazanabileceğimizi gördük. Bundan sonra bir boşluk yaşamamak için yapmamız gereken, hedefimizi büyütmek ve çalışmamızı o doğrultuda artırmaktır.
İnsan için çok tanım yapılır:“İnsan düşünebilen varlıktır; insan, konuşabilen varlıktır; insan, üretebilen ve üretimini artırabilen varlıktır” tanımları bunlardan bazılarıdır. Bu tanımlara“insan, değişebilen varlıktır” tanımını da ekleyenler vardır ki değişmek, kendini koşullar doğrultusunda yeniden düzenlemek, koşullarına göre vaziyet almak anlamındaysa bu kesinlikle yerinde bir tanımdır ve bu tanımın kapsamı üzerinde düşünmekte yarar vardır.

Allah (c.c.) yardımcınız olsun.
 
Abdulkadir Turan / Rehberlik / Doğruhaber