İlk 6 ayında barışçıl gösterilere sahne olan Suriye`de Esed yönetimi, muhalifleri şiddet yoluyla sindirmeye çalıştı.
Aktivistler tarafından genelde Cuma günleri gerçekleştirilen protesto yürüyüşlerine, ``Öfke Cuması``, ``Onur Cuması`` gibi isimler verildi.
Esed güçlerinin gerçekleştirdiği gün aşırı katliamlar muhaliflerin de olayların 6`ıncı ayında silahlanmasına sebep oldu. Yönetimin sivil yerleşim birimlerine düzenlediği askeri saldırılar birçok katliama yol açtı.
Esed güçlerinin 9 Şubat 2012`de başlayan Humus saldırısında 100`ü çocuk ve kadın 755 kişi hayatını kaybetti.
Şubat 2012`de Arap Birliği gözlemcileri Suriye`de çalışmalarına başlarken; Kofi Annan, Esed ile görüşerek, 6 maddeden oluşan bir plan sundu.
22 Haziran 2012`de Esed güçleri, uluslararası hava sahasında seyretmekte olan bir Türkiye jetini düşürdü. Türkiye angajman kurallarını değiştirerek saldırıya cevap verdi.
Katar`da 12 Kasım`da toplanan Suriyeli muhalifler, geniş çaplı bir kongre ile ``Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu`` (SMDK) adlı yeni bir çatı yapılanma kurduklarını açıkladılar.
Bağımsızlık ümitlerini kaybetmediler
Ülkelerinde çıkan olayların ardından Türkiye`ye sığınan Suriyeliler ise vatanlarının bağımsızlığa kavuşacağı umudunu kaybetmedi.
Türkiye`nin sağladığı hizmetlerle çadırda ve ülkelerinden uzakta yaşamanın sıkıntısını bir nebze de olsa unutan Suriyeliler, bu yaz ülkelerinde bağımsızlık bayrağının dalgalandığını görmek istiyor.
AA