Yaklaşık 10 yıldan beri ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, mülteci karşıtlarının hedefi oluyor.
Sosyal medyadan örgütlenen bir grup #Suriyeliler etiketi açarak yalan bilgiler üzerinden Suriyeli mültecileri hedef aldı.
MÜLTECİLERİ DEĞİL IRKÇILIĞI KOVALIM
açılan etkikete tepki gösteren Aslan Değirmenci, "#Suriyeliler etiketi açarak #Gazze’de yaşayan bir aileyi, Suriyeli gösterip ve Türkiye’de ikametgah ettikleri yalanına sarılarak, psikolojik harekata soyunanlar; mültecileri değil, ırkçılığı ülkemizden kovalım... Irkçılığa “dur” diyelim..." ifadelerini kullandı.
#Suriyeliler etiketi açarak #Gazze’de yaşayan bir aileyi, Suriyeli gösterip ve Türkiye’de ikametgah ettikleri yalanına sarılarak, psikolojik harekata soyunanlar;
— Aslan Değirmenci (@aslandegirmenci) April 2, 2021
mültecileri değil, ırkçılığı ülkemizden kovalım...
Irkçılığa “dur” diyelim... pic.twitter.com/iIUZamWCa8
Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin yaptığı çalışmayla Suriyeliler hakkında uydurulan yalanlara cevap verilmişti. İşte o yalanlar ve gerçekler:
-İDDİA 1-
Suriyeliler Devletten Maaş Alıyor
DOĞRUSU:
Suriyelilerin devletten maaş aldığı iddiası, ulusal bir gazetenin köşe yazarı ile bağımsız bir milletvekili tarafından Türkiye’de olmayan bir üniversitenin olmayan bir tezi kaynak gösterilerek ortaya atıldı. İddiaya göre Yavuz Sultan Selim isimli üniversitede hazırlanan bir tezde Suriyelilerin kişi başı 895 lira maaş aldıklarının yazdığı söylendi.
Türkiye’de Yavuz Sultan Selim isminde bir üniversite olmadığı gibi devlet şimdiye kadar hiçbir zaman kendi bütçesinden Suriyelilere aylık bağlamamıştır. Türkiye’de Geçici Koruma veya Uluslararası Koruma altında olan ve belli kriterleri sağlayan kişilere, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve ismi Sosyal Uyum Yardımı (SUY) olan aylık 120 lira destek verilmektedir. Bu para Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin hepsine değil sadece belli kriterlere sahip kişilere verilmektedir. Bu paranın ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılmasına Türk Kızılay’ı, KIZILAY KART sistemi ile aracılık etmektedir.
-İDDİA 2-
Suriyeliler Çalışma İzni Alıp İstediği Yerde Çalışıyor
DOĞRUSU:
Kaynağı sosyal medya olan ve tekrar tekrar paylaşılan iddiaya göre Suriyelilerin kendilerine çalışma izni alıp istedikleri yerde özgürce çalışabildiği bilgisi paylaşıldı. İddiayı daha da ileriye götüren bazı sosyal medya kullanıcıları ise çalışma izni alan Suriyelilerin Türk işçileri işten çıkarıp kendilerini işe aldığını belirtti.
Bir yabancının Türkiye’de çalışabilmesi için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından o kişi için çalışma izni verilmesi gerekiyor. Yabancı kişiye çalışma izni yalnızca işveren tarafından alınabiliyor. Yani bir Suriyelinin kendisine çalışma izni alma hakkı yok. Kim işletmesinde bir yabancı ya da Suriyeli çalıştırmak istiyorsa, kendi e-Devlet hesabı üzerinden işletmesi adına o yabancı kişi için başvuru yapması gerekiyor.
İşverenin bir yabancı ya da Suriyeli adına çıkardığı çalışma izni ise sadece o iş yeri için geçerli. Yani bir yabancı ya da Suriyeli için çıkarılan çalışma izni bütün iş yerlerinde geçerli değil. Yabancı kişi o işten ayrıldığı anda kendisi adına çıkarılan çalışma izni de iptal oluyor. Bir işveren kendi iş yerinde bir yabancı personel çalıştırmak istiyorsa, halihazırda 5 tane Türk vatandaşını istihdam ediyor olmalı. Aksi halde yabancı kişi için yapacağı başvuru kabul edilmiyor.
-İDDİA 3-
Suriyeliler İstediği Üniversiteye Sınavsız Giriyor
DOĞRUSU:
Kaynağı anonim bir sosyal medya hesabı olan bir paylaşımda, Suriyelilerin istedikleri üniversitedeki istedikleri bölüme, herhangi bir şart ve sınav olmadan kayıt yaptırabildikleri iddia edildi. İddia genellikle üniversite sınavı ve tercih döneminde gündeme getirilmekte ve daha da ileri götürülerek Suriyelilerin harç parası ödemedikleri söylenmektedir.
Türk vatandaşı olmayan her öğrenci yabancı öğrenci statüsündedir. Suriyelilerin ne devlet üniversitelerinde ne de vakıf üniversitelerinde diğer yabancı uyruklu öğrencilere göre bir avantajı yoktur. Bir yabancı öğrencinin devlet üniversitesine girmesi için Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS) girmesi gerekmektedir. Yani sınava girmeden istedikleri üniversitede okudukları iddiası uydurmadır. Vakıf üniversitesine girmek istediğinde ise o üniversitenin belirlemiş olduğu kriterlere uymak zorundadır.
Her üniversitenin yabancı öğrenci için YÖK tarafından onaylanan bir kontenjanı var. Yani Suriyeliler sınava girip tüm şartları sağlasalar ve parasını ödeseler bile kontenjan sınırı olduğu için istedikleri üniversitenin istedikleri bölümüne kayıt olamazlar. Devlet üniversitelerinde Türk öğrenciler için 1. öğretimler ücretsiz, 2. öğretimler ise ücretli iken, YÖS sınavı ile üniversiteye giren yabancılar için hem birinci öğretimler hem de ikinci öğretimler ücretlidir. Vakıf üniversitelerinde ise yabancı öğrenciler burs imkanlarından faydalanamamaktadır.
-İDDİA 4-
Devlet Üniversiteye Giden Her Suriyeliye Burs Veriyor
DOĞRUSU:
Bir Twitter kullanıcısı tarafından yapılan bir paylaşımda Türkiye’de üniversiteye giden her Suriyeliye devlet tarafından 800 ile 1200 lira arasında değişen miktarda burs bağlandığı iddia edildi. İddia herhangi bir kaynak belirtilmeden üniversite öğrencilerinin görüntüsü ile gündeme getirildi.
Suriyeliler de dahil olmak üzere Türkiye’de eğitim alan yabancılara verilen eğitim bursları Türkiye Bursları tarafından finanse edilmektedir. Burslara tüm dünya ülkelerinden öğrenciler başvuru yapabilmektedir. Yani bu burs Suriyelilere özel bir burs değildir.
Üniversiteye giden Suriyelilerin tamamına burs verilmemektedir. YÖK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’deki üniversitelerde 25 bini Suriyeli olmak üzere toplam 148 bin yabancı öğrenci eğitim almaktadır*. (*2019 yılı) Yabancı öğrencilerin %16,8’i (25.000), Suriyeli öğrencilerin ise %5,7’sine burs verilmektedir. Burs için başarı ve yaş kriteri vardır.
2019 yılında dünyanın 167 ülkesinden 145 bin 700 kişi burs başvurusu yapmıştır. Bunların arasından yaklaşık 5 bin kişiye burs imkanı sağlanmıştır. Devlet okumak isteyen yabancılara burs vermektedir fakat bu burs ne Suriyelilere özeldir ne de üniversiteye giden her Suriyeli içindir.
-İDDİA 5-
Suriyeliler Araç Muayene Ücreti Ödemiyor
DOĞRUSU:
4 Ağustos 2020 tarihinde bir haber sitesi tarafından hazırlanıp aynı gün içerisinde milletvekili olan bir Twitter kullanıcısı tarafından bu haber kaynak gösterilerek paylaşılan iddiada, TÜVTÜRK istasyonlarında Suriyelilerin araçlarına ücretsiz muayene yapıldığı iddia edildi.
Kısa sürede 8 bin RT ve 15 bin beğeni alan paylaşımda kullanılan muayene raporunun bir “Tekrar Muayenesine” ait olması ve tekrar muayenesinin herkes için ücretsiz olduğunun TÜVTÜRK tarafından açıklanmasından sonra iddiayı paylaşan Twitter kullanıcısı hesabından düzeltme mesajı yayınladı.
TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklamada ise Suriyeliler de dahil olmak üzere araç muayene işleminin herkes için ücretli olduğu bilgisi verildi.