VAN - Bir gözü sarı bir gözü mavi olmasıyla dikkat çeken Van kedileri, ortam sıcaklığının iyi ayarlanması ve bakım hizmetlerin iyi yapılması nedeniyle bu yıl 2 ay gibi kısa bir zamanda yeni yavrular doğdu.

Van kedilerinin 2013 sezonu ilk doğumlarına başladığını söyleyen Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Doçent Doktor Abdullah Kaya, bu yavruların erken doğum olduğunu hatırlattı. Kedilerin mart ayında kızgınlığa geldiğini ve bunun sonucunda 2 ay gibi bir zamandan sonra doğum yaptıklarını söyleyen kaya, "Bizimkilerin bakımı iyi olduğu için ortam sıcaklığı bu kızgınlığı öne alıyor. Dolayısıyla da 2013`ün ilk yavrularını da almaya başladık. Şu anda 10-15 günlük yavrularımız var" dedi.

Van kedilerini koruma altına almak için bir projelerinin olduğunu söyleyen Kaya, "Bizim bir de kızgınlık ile ilgili bir projemiz vardı. Van`daki bütün ailelere sağlıklı hakiki Van Kedisi damızlık için hizmetimiz vardı. 50-60 tane Van Kedisine biz damızlık hizmeti verdik. Dolayısıyla da hem Kedi evindeki kedilerin sağlıklı bir şekilde korumaya çalıştık hem de Van ilindeki kedilerin de neslini korumak için böyle bir çabamız var. Türkiye geneline buradan Van Kedisi gidiyor. Onların da neslini korumak için ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Van ili dışında hakiki erkek Van kedisi olan vatandaşlar bizimle irtibat kurarlarsa o bölgelerdeki damızlık ihtiyaçlarını onlarla da karşılamaya düşünüyoruz. Bize de yardımcı olurlarsa düşünüyoruz" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan-İLKHA)