Dış ticarette bölgenin lokomotifi konumundaki Gaziantep ise mart ayını 873 milyon 752 bin dolarlık ihracatla tamamlayarak bir önceki yıla göre yüzde 44’lük artış oranı yakaladı.

İhracat rakamlarından duydukları memnuniyeti dile getiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Hem Güneydoğu Anadolu Bölgemiz hem de Gaziantep, ortaya koydukları ihracat performansıyla tarihlerinin en yüksek mart ayı rakamlarına ulaşmayı başardı. Söz konusu rekorlar sadece ihracat değeriyle sınırlı değil. Mart ayı içinde 172 ülkeye ihracat gerçekleştiren bölgemiz, ülke sayısı bakımından önceki yıllarda görülmemiş bir mart ayı performansına imza attı.” diye konuştu.

“2021 ihracatında artış trendi hız kesmiyor”

2021 yılı genelindeki ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, “Ocak-Mart 2021 döneminde bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24’lük artışla ihracatını 2 milyar 622 milyon 640 bin dolar seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Gaziantep’te 2 milyar 287 milyon 656 bin dolarlık ihracatıyla geçtiğimiz yıla göre rakamlarını yüzde 23 oranında artırdı.” ifadelerini kullandı.

Küresel çapta yaşanan ekonomik sorunlara karşın bölge ihracatçısının azimle zorlukları aştığını ifade eden Kileci, “Ekonominin birçok alanında gözlenen belirsizlik ve dalgalanmalara karşın bölgemiz son dönemde istikrarlı biçimde ihracat potansiyelini artırıyor. Şubat ayında olduğu gibi mart ayında da bir önceki yıla göre ihracat rakamlarımızı kayda değer oranda yukarı taşıdık. Bu başarıdaki en büyük pay elbette ihracatçılarımıza ait. Sadece mart ayında bölgemizden 2 bin 548, Gaziantep’ten ise bin 744 firma aktif olarak ihracat gerçekleştirmiş bulunuyor. Bu sayede bölgemiz ve Gaziantep ihracatçı sayısı bakımından tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşmıştır. Ekonomik risklerin böylesine çoğaldığı bir ortamda, Gaziantep başta olmak üzere bölgemizdeki ihracatçı sayısında yaşanan bu artış bizler için gurur vesilesidir.” dedi.

Bölge ihracatında en büyük paya sahip ülkeler ve ürün grupları hakkında da bilgi veren Kileci, Irak ve Suriye gibi bölge ülkelerinin yüzde 36,8 payla ilk sırada yer aldığını, AB ülkelerinin yüzde 19,6 payla ikinci ve Amerika ülkelerinin de yüzde 14,4 payla üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

“En çok Irak ve Suriye’ye ihracat yapıldı”

2021’in Ocak-Mart ayları arasında toplam 185 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kileci, “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Mısır ve Libya, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ürün gruplarına baktığımızda ise bölgemizden en çok makine halıları, kumaşlar, iplikler, plastikler ve mamulleri, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, dış giyim ile ağaç ve orman ürünleri ihraç edildiğini görüyoruz.” dedi.

2021 yılının mart ayında 873 milyon 752 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren Gaziantep’in, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren illeri sıralamasında 5’inci basamaktaki yerini korumayı başardığını ifade eden Kileci, ihracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep’in yüzde 148’lik seviyesiyle rakip illerden farklı bir noktada olduğunu vurguladı.

Gaziantep’i dış ticaret verileriyle Türkiye’ye rol model olabilecek bir şehir yapmak istediklerini ifade eden Kileci, hedeflerinin en kısa zamanda Gaziantep’i Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren illeri içinde daha da yukarılara taşımak olduğunu belirtti.

Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin tekstil ve hammaddeleri, halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu sözlerine ekledi.

Kileci ayrıca, 2021 yılı mart ayında Kahramanmaraş'ın 116,6 milyon dolar, Mardin'in 71,5 milyon dolar, Malatya'nın 32,5 milyon dolar, Diyarbakır'ın 18,6 milyon dolar Şanlıurfa'nın 16,1 milyon dolar, Adıyaman'ın 13 milyon dolar ve Kilis'in 4,5 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.

Gaziantep’in mart ayı ihracatı yüzde 43,8 arttı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi de mart ayında Gaziantep’ten geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,8 oranında artışla 873 milyon 752 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Gaziantep’in en fazla ihracat yapan 5’in il olarak ihracattaki artışını sürdürdüğünü belirten Ünverdi, 2020 yılının mart ayında Covid-19 salgının etkisiyle küresel ticarette büyük aksamaların yaşandığını anımsatarak ilk şokun atlatılmasıyla o günden bu yana büyük bir özveriyle bugünkü rakamlara ulaşılmasını sağlayan sanayici, ihracatçı, çalışan ve emeği olan herkese teşekkür etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım da Gaziantep’in, Türkiye ekonomisinin 2023 ihracat hedefine ulaşmasında lokomotif bir kent olduğuna vurgu yaptı.

 İhracatçı üyelerini Türkiye ve Gaziantep ekonomisine yaptıkları katkıdan tebrik eden Yıldırım, şunları söyledi:

“Ülkemizin en fazla ihracat yapan 5’inci ili olan Gaziantep olarak mart ayında geçen yıla göre yüzde 43,2 artışla 873 milyon 751 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Böylece yılın ilk çeyreğinde 2020 yılı ilk çeyreğine göre ihracatımızı yüzde 23,2 artırarak 2,3 milyar dolarlık bir hacme ulaştık. Bu Türkiye’nin ilk çeyrekteki 26 milyar 68 milyon dolarlık ihracatının yüzde 8,77’sinin Gaziantep tarafından gerçekleştirildiği anlamına geliyor. Performansımız ve potansiyelimiz gösteriyor ki Gaziantep, Türkiye’yi 2023 ihracat hedefine taşıyacak lokomotif olacak.” (İLKHA)