Dünya
Resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'a gelen Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüştü.
Görüşmede, iki ülke arasında çeşitli alanlarda iş birliğini öngören 25 yıllık anlaşma imzalandı.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2016 yılındaki Tahran ziyaretinde ilk defa gündeme gelen İran'ın Çin'in başlattığı "Kuşak ve Yol" projesine katılımını öngören anlaşmanın içeriğine ilişkin bilgi paylaşılmadı.
Zarif'in davetlisi olarak Tahran'da bulunan Yi, ülke lideri Ali Hamaney'in danışmanı Ali Laricani ile de bir araya gelmişti.
RUHANİ: ANLAŞMA İLİŞKİLERİ DAHA GÖRÜNÜR KILACAK
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran ile Pekin arasında imzalanan 25 yıllık iş birliği anlaşmasının iki ülke ilişkilerini daha görünür kılacağını söyledi.
İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tahran'da resmi temaslarda bulunan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'yi kabul eden Ruhani, iki ülke arasında imzalanan anlaşmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.
İran ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yılına girdiğine işaret eden Ruhani, iki ülkenin kalkınma ve altyapı konusunda imzaladığı anlaşmaların süratle hayata geçirilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
Çin ile ortak yatırım alanında daha çok iş birliğinden yana olduklarını aktaran Ruhani, şöyle devam etti:
"25 yıllık iş birliği anlaşması İran ve Çin arasındaki ilişkileri daha görünür kılacak. Çin'in büyük ticari ortağımız olarak kalmasını istiyoruz. Tahran ve Pekin çok iyi ilişkilere sahip. İki ülkenin uluslararası konularda ortaya koyduğu ortak tavır bu ilişkinin arzu edilen seviyede olduğunu gösteriyor."
ABD yaptırımlarına rağmen İran ve Çinli özel sektörün ticari ve ekonomik iş birliğini artırdığını belirten Ruhani, Çin'in nükleer anlaşmada ve ABD'ye karşı uluslararası alanda İran'a destek veren tutumundan övgüyle söz ederek, "İki ülkenin iş birliği, nükleer anlaşmanın uygulanması ve Avrupalı ülkelerin taahhütlerine uyması için çok önemlidir. Bu iş birliği nükleer anlaşmanın mevcut şartlarını değiştirebilir." ifadelerini kullandı.
Çin'den daha fazla aşı temin etmek istediklerini ve bu alanda iş birliğini artırmaları gerektiğini dile getiren Ruhani, ABD'yi bölgeye müdahale etmekle suçlayarak bu ülkeye ait askeri gücü "istikrarsızlık faktörü" şeklinde nitelendirdi.
ABD'YE NÜKLEER MESAJ
Vang Yi de Pekin ile Tahran arasındaki iş birliğine önem verdiklerini belirterek, bazı sorunlara rağmen bu ilişkinin öncelikleri arasında yer alması için çaba gösterdiklerini söyledi.
ABD'nin yaptırımlarına uluslararası arenada karşı çıktıklarını hatırlatan Vang Yi, "Maksimum baskı, yasalara ve insanlığa karşı bir adımdır ve uluslararası destekten yoksundur. ABD'nin nükleer anlaşmadan ayrılması uluslararası kurallara aykırıdır. Amerikalılar, yeni yönetimde bu politikayı gözden geçirmek ve nükleer anlaşmaya dönmek istiyorlar. Çin de onların bu adımını memnuniyetle karşılıyor." görüşlerini paylaştı.
Nükleer anlaşmanın korunmasının önemine de değinen Vang Yi, "Amerikalılar İran'a yaptırımları kaldırmalı, nükleer anlaşmaya dönmeli, yanlışlarını dikkate alarak gelecekte böyle adımlar atmayacağına dair taahhütte bulunmalıdır." ifadelerini kullandı.
ABD ve dış güçlerin bölgeye yönelik müdahalelerinin bölgede istikrarsızlığa ve karışıklığa neden olduğunu savunan Vang Yi, bölgedeki tüm ülkelerin olumlu karşılayacağı yapıcı bir çözüm üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.
Vang Yi, yapılan anlaşmalar çerçevesinde İran'a daha fazla aşı temin edeceklerini sözlerine ekledi.