Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, Van Teknokent olarak düzenlemiş oldukları yarışma ile topluma faydalı ve aynı zamanda ticarileşme potansiyeli yüksek olan iş fikirlerinin ortaya çıkmasını kolaylaştırmayı ve uluslararası pazarlarda yer almalarını teşvik etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Van ve çevre illerde bulunan bireylerin girişimcilik potansiyelini artırmayı, ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilecek teknoloji düzeyi yüksek olan ürünleri üretebilen teknoloji tabanlı başlangıç firmalarının kurulmasını hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Şevli “İlki 2020 yılında start alan 'Ben Girişimciyim' yarışmasında birinci aşama elemeler gerçekleştirilmiş, planlanan eğitimler verilmiş fakat Covid 19 sebebiyle program sonlandırılmıştı. Bu yıl kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bugün itibarı ile geçen yıl birinci aşama elemeyi geçen yarışmacılarımızın hakkı saklı kalmak üzere yeni girişimci adaylarımızın başvurularını almaya başlıyoruz. Geçen yıl elemeyi geçen yarışmacılarımız bu yıl birinci aşamayı geçmiş sayılacak. Bu yarışma ile başvuruları alınacak yenilikçi iş fikirleri arasından en başarılı olanlar seçilerek bir prototipe dönüştürülmesi için eğitim, mentörlük ve finans desteği sağlanacaktır. Ayrıca iş fikri sahibi girişimci adaylarına Van Teknokent tarafından işletilen girişimcilik merkezi olan "Start One" adlı ön kuluçka ve kuluçka hizmetleri de ücretsiz olarak sunulacaktır. Üniversitemizde, ilimizde ve çevre illerde bulunan katma değer oluşturma potansiyeli yüksek girişimcileri arıyoruz. Bu vesile ile iş fikrine güvenen herkesi, yarışmaya başvuru yapmaya davet ediyorum.” dedi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) adına açıklamalarda bulunan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise “Bu yarışma ile başta Van olmak üzere TRB2 Bölgesi Beşerî Sermayenin Geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda özelde bölge, genelde ülke ekonomisinin ihtiyaç duyduğu donanıma, bilgiye, beceriye ve girişimcilik kültürüne sahip bireylerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Teknoloji geliştirme içerikli, ticari değer taşıyan projeleri olan girişimci adaylarının, takımlar halinde projelerini hayata geçirmelerinin teşvik edilmesi, bu anlamda yeterli miktarda finans kaynağı bulamadığı için iş fikrinin prototipini üretemeyen girişimci adayı takımlar, bu yarışma ile projelerinin ilk doğrulama versiyonlarını geliştirme fırsatına sahip olacaklardır." ifadelerini kullandı.

"Ben Girişimciyim" yarışmasının, iş fikrinin önce bir prototipe, ardından da ülkeye katma değer oluşturacak ürünlere dönüştürülmesine alt yapı hazırlamayı amaçladığını belirten Güray "Yarışma, ülke genelinde gerçekleştirilecek olup, TRB2 Bölgesinde yer alan Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş illeri öncelikli bir hakka sahip olacaklardır. Yarışmaya başvuran girişimci adaylarımız, iş birliği kapsamında oluşturulan Lab One Prototipleme atölyesini ve "Start One" Kuluçka merkezini kullanabileceklerdir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)