Diyarbakır'da 3 yıl önce tasarruf finansman sisteminde faaliyet yürüten bir şirkete başvurduğunu belirten Nihat Güneş, önceleri her şeyin yolunda gittiğini ancak sıra geri ödeme yapmaya geldiğinde çeşitli sorun ve sıkıntılarla karşılaştıkları için sözleşmeyi feshetmek zorunda kaldıklarını söyledi.
3 yıl önce faizsiz konut edinmek için özel bir şirkete başvurduğunu söyleyen Güneş, "Bu şirketle sözleşme yaptığım zaman 4 adet bileziği 15 bin TL'ye bozdum. 3 yıldır her ay buraya düzenli olarak ödememi yapıyordum. İlk 2 yıl boyunca bin TL, son bir yıldır ise bin 600 TL ödeme yapıyordum. Buradaki kaydı annemin üzerine yaptım. Annemin okuma yazması olmadığı için imza yerine geçerli sayılan noter tasdikli mühür aldık. Bu mühürle 3 yıldır ödeme yapıyorduk." diye belirtti.
"Teslimat zamanı gelince sorunlar çıkmaya başladı"
Her şey yolunda giderken teslimat günü geldiği zaman kendisine engel çıkarıldığını dile getiren Güneş, yaşadığı sıkıntıları şu cümlelerle anlattı:
3 yıl tamamlandıktan sonra teslimat günü olan 1 Aralık 2020 tarihi geldi. Buraya gelerek paramızı almak istedik ama bana merkezden haber beklediklerini söylediler. Sonra merkezden, annemin okuma yazması olmadığı için teslimatı yapamayacaklarını söylediler. Ben de onlara, 'Siz annemden noter tasdikli mühürle para alıp tüm işlemleri bu mühür üzerinden halletmiyor muydunuz?' diye sorduğumda bana, 'Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Merkez bu durumu kabul etmiyor. İstiyorsanız noterden annenizin vekaletini üzerinize alın ve işlemleri sizin üstünüzden devam ettirelim.' dediler.
Kendisine annesinin vekaletini almasını söyleyenlerin sonradan bunu da kabul etmediğini belirten Güneş, "Bunun üzerine ben de notere giderek ve yeni bir ücret karşılığında annemin vekaletini aldım. Vekaletnameyi getirip buraya teslim ettim. Bana '10 güne kadar sizi haberdar edeceğiz.' dediler. Ama daha sonra bize, teslimat günü geldiği için merkezin vekaleti kabul etmediğini söylediler." dedi.
"Ben mağdur oldum başkalarının mağdur olmasını istemiyorum"
Yaşanan bu sorunlar üzerine hak ettikleri parayı alamayınca sözleşmeyi feshederek çekilmek istediklerine dair bir dilekçe verdiklerini aktaran Güneş, yatırdığı tüm paraları almak için de haftalarca oyalandığını anlattı.
Güneş, "1 Şubat'ta sözleşmeyi iptal ettirdiğimize dair dilekçe yazdırdılar ve 30 gün içerisinde ödemenin yapılacağını söylediler. Bu süre dolduğunda bu kez ödeme tarihinin 17 Şubat'a ertelendiğini söylediler. Daha sonra da 1 Mart'ta ve en son olarak 19 Mart'ta ödeme yapacaklarını belirttiler. 19 Mart Cuma günü telefonuma ödemenin hesabıma yapıldığına dair mesaj geldi. Gelen mesaj mesai saati bitimine yakın olduğu için bankaya yetişemedim. Bunun üzerine 22 Mart Pazartesi günü bankaya gittiğimde hesabıma herhangi bir paranın yatırılmadığını söylediler." dedi.
"Konunun yargıya ve basına yansıyacağı anlaşılınca para anında hesabıma yatırıldı"
Hesabına para yatırılmadığı halde, şirket çalışanlarının ısrarla merkez tarafından paranın ödendiğine dair mesajın geldiğini söylemeleri üzerine Güneş, konuyu yargıya ve medyaya taşıyacağını söyleyince, paranın anında hesabına yatırıldığını belirtti.
Hesabına yatırılan paranın da 4 bin TL eksik yattığını iddia eden Güneş, "Son olarak yaşadığım bu olayı medya aracılığıyla herkese duyuracağımı söyledim. Bunun üzerine bir ya da 2 dakika sonra paramın hesabıma yatırıldığını söylediler ve gittim paramı çektim. 3 yıldır yatırdığım parayı 4 bin TL eksik yatırdılar. Bu 4 bin TL'yi helal etmiyorum. Ben mağdur oldum, başkalarının mağdur olmasını istemiyorum." şeklinde konuştu.
"Bu işe atılmakla kayıp üstüne kayıp yaşadım"
Şirketten gelecek paranın teslim tarihine güvenerek araba satın aldığını ama para yatırılmayınca aynı arabayı 10 bin TL zararla satmak zorunda kaldığını söyleyen Güneş, "Bunların verdikleri tarihe güvenerek 125 bin TL'ye bir araç satın aldım. Ama burası bana söz verdikleri tarihte ödeme yapmadıkları için aldığım aracı 10 bin TL zararla 115 bin TL'ye satmak zorunda kaldım." ifadelerini kullandı.
Faize bulaşmamak için başvurduğu şirket tarafından zarara uğratıldığını söyleyen Güneş, "3 yıl önce teminat olmak üzere 4 adet bileziğimi 15 bin TL'ye bozdurmuştum. Aylık ödemelerle yatırdığım paramdan kesilen 4 bin TL'yi de sözüm ona paramı muhafaza ettikleri ve dosya ücreti olarak almışlar. Biz buraya başvururken İslami hassasiyetleri olan bir kurum olduğunu düşündüğümüz için faize bulaşmadan ev almak istemiştik. Fakat bu BİREVİM kurumu, mağduriyetler oluşturan faizli bir bankadan daha çok zarar verdi bana." dedi.
"Ben medyayı aramasaydım paramı alamayacaktım"
Yaşamış olduğu zararı başkasının yaşamasını istemediğini söyleyen Güneş, "Kurum müdürünün, yaşadığımız mühür ve vekalet durumundan haberi yok. Açıkçası 9 ayda bir burada personel değiştiriyorlar. Mağdur olanlara, bu hatanın bir önceki personelden kaynaklandığını söylüyorlar. Hatalarını hep bir önceki dönem çalışan personele mal ediyorlar. Kendileri işin içindeyse merkeze mal ediyorlar. Bunlar insanları dolandırıp söğüşlüyorlar." şeklinde konuştu.
"Devlet bu mağduriyetin önüne geçsin"
Yetkililere ve bu tür şirketlere kayıt yaptıranlara seslenen Güneş, "Benim burada 3 yıl boyunca yatırdığım parayı ne yaptılar bilemiyorum. Ben mağdur oldum başkalarının mağdur olmaması için devlet yetkililerinin gerekeni yapmasını istiyorum. Bu kurumlara kaydını yaptıranların, ödeme vakitleri geldiği zaman konuyu takip etmelerini istiyorum. Ben medyayı aramasaydım paramı alamayacaktım. Ödeme günü geldiğinde kurumun oyalamalarına kanmasınlar ve medyaya haber versinler. Hatta şimdiden savcılığa gidip gereken işlemleri yapsınlar yoksa paralarını alamazlar." ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin kurumun şube müdürüyle yapılan görüşmede, söz konusu iddialarla ilgili bilgi sahibi olmadığını belirtti. (İLKHA)