TEKNOLOJİ SERVİSİ

Pek çok hastalığı teşhis etmenin yolu kan tahlili yapmaktan geçer. Kan tahlili ile tespit edilen değerlerden biri de hemoglobin seviyesidir. Dokulara oksijen taşıyan bu moleküllerin kandaki seviyesi, kansızlıktan polisitemi (aşırı miktarda alyuvar üretimi) ve akciğer fibrosizisine (sertleşmesine) kadar pek çok hastalık hakkında bilgi verir.

Hindistan Bilimler Akademisi ve SigTuple Teknolojileri firmasında çalışan bir grup araştırmacı, yakın zamanlarda AIP Advances’ta yayımladıkları bir makalede kandaki hemoglobin seviyesini tespit etmek için yeni bir yöntem geliştirdiklerini açıkladılar. 

Yeni yöntemde kandaki hemoglobin seviyesini tespit etmek için bir mikroakışkan çip, hemoglobinle tepkimeye giren bir biyokimyasal madde ve yapay zekâ destekli bir otomatik mikroskop kullanılıyor. Hastalardan alınan kan örneklerindeki hemoglobin molekülleri, mikroakışkan çipin içinde biyokimyasal maddeyle tepkimeye girerek yeşil ışığı soğuran bir molekül oluşturuyor. Böylece hemoglobinleri mikroskopla görüntülemek mümkün oluyor.

Araştırmacılar geliştirdikleri sistemi bugün kan tahlilleri için kullanılan standart yöntemlerle karşılaştırarak test etmişler. Yeni yöntemin verdiği sonuçların çok büyük oranda standart yöntemlerden elde edilen sonuçlarla uyumlu olduğu görülmüş. Yeni yöntemin günlük hayatta hastanelerde kullanılabilecek düzeyde standartları karşıladığı belirtiliyor.

Kaynak, BilimGenç