Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen “Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı” kapsamında İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu Ayakkabı Test Laboratuvarı ile test yaptırma anlamında maliyetler düşerken ürünler hızlıca piyasaya sürülüyor.

Ayakkabı üreticilerinin ürettikleri ürünlerin test işlemlerini gerçekleştiren ve akredite olmuş test laboratuvarı, modern teknoloji ile donatılmış cihazlar yardımıyla hem zamandan tasarruf sağlayarak hem de maliyetleri düşürmek sureti ile bölgenin tamamına hizmet vermeyi ve kapasiteyi iki kat artırmayı hedefliyor. 

Vali Davut Gül, Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda kurulan Ayakkabı Test Laboratuvarını ziyaret etti. Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt, yüksekokul ve laboratuvarlar hakkında sunum yaparak Vali Gül’ü bilgilendirdi.

Laboratuvarları yerinde inceleyen Gül, test merkezinin Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisi olduğunu söyledi.

Ayakkabı test laboratuvarının sektör açısından önemli bir kazanım olduğunu söyleyen Gül, “Çok güzel ayakkabı test laboratuvarı var. Türkiye’nin her tarafından test için gönderiyorlar. Akredite olan bir laboratuvarımız.” şeklinde konuştu.

Ziyarette Vali Gül’e eşlik eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu laboratuvarlarının Organize Sanayi Bölgeleri ile iç içe yapısıyla Gaziantep’e ve bölgeye çok katkısı olacağını söyledi.

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş da Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulunun ayakkabı tasarım ve üretim programının kurulmasında ve sonrasında, programa ve öğrencilere verdikleri desteğin oldukça önemli olduğunu belirtti. 

Gaziantep Üniversitesi olarak sektörün ihtiyacına yönelik kalifiye elaman yetiştirdiklerini ve yetiştirmeye devam edeceklerini ifade eden Yumrutaş, “Gaziantep ayakkabı sektöründe Türkiye’de ikinci sırada üretici durumunda bulunmaktadır. Sektörde ihracatta ise ikinci sırada yer alırken toplam bin 200 üretici bulunuyor. Sektörde 50 bin, yan sektörlerle birlikte 80 bin kişi istihdam edilmektedir. Ayrıca ayakkabı sektöründe kullanılan yan malzemeler Gaziantep’te üretilmektedir. Ürün çeşitliliği olarak terlik, deri ayakkabı, tekstil ayakkabılar, spor ve çocuk ayakkabıları üretilmektedir. Ayakkabı sektörü Gaziantep’in 3’üncü sırada lokomotif sektörlerinden biridir. Üniversite olarak Ayakkabıcılar Odası ile birlikte işbirliğini geliştirerek bölge üreticilerine destek olmaya devam edeceğiz. Diğer taraftan ilgili akademik personellerimizle sektörün ihtiyaçlarını analiz ederek, gerekli adımları atmakta kararlıyız. Bunun en iyi örneği bölgeye hizmet eden ayakkabı test laboratuvarıdır. Laboratuvarımızda sektörün ihtiyaç duyduğu testler yapılarak sektöre önemli bir destek verilmektedir.” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt ise Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda araştırma ve geliştirme çalışmalarına katkı sağlayacak laboratuvar ve atölyelerin etkin bir şekilde hizmete devam ettiğini vurguladı.

Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce de son dönemde Gaziantep’in ayakkabı ve terlik sektörlerinde ihracatını artırdığını ifade ederek şunları söyledi:

“Bu bizim için gurur kaynağı, burayı bizlere kazandıranlara şükranlarımızı sunuyoruz. Ümit ediyorum; pandeminin sıkıntıları en az seviyeye iner ve tekrar ayakkabı sektörü hak ettiği yeri bulur. Hem üretimde hem istihdamda hem de ihracatta test laboratuvarımızla ve paydaşlarımızla birlikte en güzel şekilde şehrimize istihdam ve katma kazandırırız.” (İLKHA)