Salgın sürecinde gecikmiş olan sağlık hizmetlerinin, kapalı olan ameliyathane ve polikliniklerin tam kapasite ile çalışmaya başladığına dikkat çeken Vural, daha şimdiden hasta sayılarının 5 binin üzerine günlük ameliyat sayılarının ise 80’e çıktığını kaydetti.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili en çok şikâyet edilen konulardan bir tanesi de doktorların yerinde durmadıkları ile ilgili açıklama yapan Vural şunları söyledi.
“Doktorların hastaneye gelmedikleri ve başka şehirlerde görüldükleri ile ilgili vatandaşlardan kulağıma gelen şikâyetler vardı. Doktor arkadaşlarla görüştük, her gün giriş ve çıkışları kontrol altına alarak sabah saat 08.30’da başhekim yardımcılarımız da olmak üzere imza atılacak ve polikliniğe başlanacak. Akşam da mesai bitiminde aynı şekilde imzalarını atarak o gün hastanede olduklarını belgeleyecekler.”
"Bütün poliklinikler ve ameliyathaneler tam kapasite hizmet vermeye başladı"
Salgın sürecinde gecikmiş olan sağlık hizmetlerinin ve kapalı olan polikliniklerin açıldığını dile getiren Vural, vatandaşa verilen hizmeti aksatmanın bir anlamının kalmadığını söyledi.
Bütün polikliniklerin ve ameliyathanelerin tam kapasite hizmet vermeye başladığını ifade eden Vural, “Salgın için ayrılmış olan ameliyathanemiz vardı, enfeksiyon komitesiyle istişare ederek salgına ayrılan ameliyathanenin temizlendikten bir saat sonra kullanılabileceği söylendi. Ameliyathaneyi bu şekilde bırakmak israf olurdu. Dolayısı ile ameliyat sayımızı ikiye çıkarmış olduk, ameliyat bekleyen hastalarımız var ve bir an önce hastalarımızın ihtiyaçlarına cevap vermemiz gerekiyor. Şuan poliklinik, ameliyathaneler açıldı, hasta sayımız 5-6 bine yükseldi günlük acil hasta sayısı gece 700-800 civarına çıktı. Günde 70-80 ameliyat yapmaya başladık ve hastane normal çalışmasına dönmüş oldu.” dedi
"Covid-19 hasta sayısı azaldı ve şu anda tedavi gören 8 hastamız var"
"Salgın hasta sayısı oldukça azaldı ve şu anda tedavi göre 8 hastamız var.” diyen Vural, “Onların sağlık durumu da iyi onları da servisin tamamını işgal etmekten se bir araya getirdik. Küçük bir alanda izole ettik ve Allah’a şükür hastalarımızın sağlık durumu iyi, Sağlık bakanı tarafından medyada örnek şehir olarak gösterilmek gerçekten hepimize guru veriyor ama yine de rehavete kapılmıyor hastane olarak projeksiyonumuzu yapıyor ve hastaneyi her duruma karşı hazırlıyoruz.” diye konuştu
19 olan yoğun bakım ünitesinin yatak sayısı 28’ çıktı
Günde 80 hastayı ameliyat etmeye başladıklarını ve hastaneye 9 yataklı yeni bir yoğun bakım ünitesi kazandırıldığını aktaran Vural, “Toplamda 19 olan yoğun bakım ünitesinin yatak sayısı 9 yatak daha eklenerek 28 yatağa çıkardık. Şimdi ise bir 8 yataklı yoğun bakım ünitesinin inşaatına başladık ve an kısa sürede sayımızda yüzde yüze varan bir artış olacak. Allah korusun yarın salgın tekrar başlasa bile yoğun bakım sıkıntısı çekeceğimize ihtimal vermiyorum, servislerimizi açtık.” ifadelerini kullandı.
"Kanser hastası ve iğnelerle ağrısı kesilmeyen hastalar için poliklinik açıyoruz"
Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’nun girişimleri sayesinde Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesine Gastroenteroloji uzmanının da başlayacağını belirten Vural, “Hastanemize hem anestezi hem de yoğun bakım ve aynı zamanda kanser ve ağrısı kesilmeyen hastalar için Doçent doktorumuz göreve başladı, b doktorumuz iğnelerle ağrısı kesilemeyen hastalar için bir poliklinik açılacak. Kadın Doğum Profesörü ve bir Kadın Doğum Doçenti de başladı, inşallah bu sayıları gittikçe arttıracağız.” dedi.
Bir hastane oteli projesi hayata geçirmek istiyorum
Birçok şehirde olmayan bir projesini de hayata geçirmek istediğini dile getiren Vural, “Bir hastane oteli projesi hayata geçirmek istiyorum, özellikle köyden gelen hastalarımızın işleri aynı gün bitmiyor. Aldığım bilgilere göre akşam gidecek yerleri olmadığı için çimenlerde, banklarda yatıyorlarmış. Bu onur kırıcı bir durum buna bir çare bulmamız gerekiyor. 15-20 yataklı bir hastane oteli yaparsak hastası ve özellikle yoksul olan vatandaşlarımız dışarda kalmak veya otele para vermek zorunda kalmaz. Otelimizde misafir eder kışın ısıtır yazın da serinletiriz. İnsan onuruna yakışır bir şekilde hastamız ve yakınlarını konuk edelim.” şeklinde konuştu
"Bir diğer projemiz 'Mahalle Polikliniği' yapmak"
Bir başka projesinin ise hizmeti hastanın ayağına götürmek olduğunu söyleyen Vural, “bunu için ne yapabiliriz? Siirt’in kalabalık mahallelerine bir 'mahalle polikliniği' yapmak Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı mesela 'Çakmak mahallesi polikliniği”'bazı branşlarda benim fazla olan doktorlarım var, ben her sabah o doktor arkadaşlarımı gönderip hastanede mesai yapar gibi poliklinikte mesai yapacaklar,” ifadelerini kullandı.
"Erişkin yoğun bakım sevklerini tamamen ortadan kaldırdık"
Hastaların en büyük sıkıntı çektiği durumlardan bir tanesinin de hasta sevkleri olduğuna dikkat çeken Vural, “Erişkin yoğun bakım sevklerini tamamen ortadan kaldırdık. Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmamız hasebiyle inşallah yavaş yavaş eksiklerimizi gidereceğiz. Devletimiz ve üniversitemiz el birliği ile eksiklerimizi gidermeye sağlayacaklar. Bizlerde koşturacağız, bütün kapıları çalacağız. Araya insanlar koyacağız ve ihtiyaçlarımızı temin etmeye çalışacağız.” dedi.
Projelerimizi gerçekleştirmek için arsamız KYK yurdunun arsası bizim için vazgeçilmez
Bütün projelerin yapılabilmesi için en büyük ihtiyaçlarının arazi olduğuna dikkat çeken Vural, bunun içinde en uygun olan arazinin yıkılan KYK yurdunun arazisi olduğunu söyledi,
Vural, “Bizim projelerimizi gerçekleştirmek için hiçbir yerlerimiz yok. Bu nedenle hastanenin hemen karşısında bulunan KYK yurdunun arsası boş durumda, bahçe, park çapacağız deniliyor ama hastanenin bitişiği olduğu için orası bizim için olmazsa olmaz… KYK yurdu için devletin o kadar arazisi çok ki KYK yurdu başka yerde de yapılabilir. Burası hastanenin gelişimi için çok önemli.” ifadelerini kulalndı.(İLKHA)