Palu ilçesinin köylerinden getirilen kavak ağaçları, Palu Köprü yolu yanında bulunan hızar atölyesinde çeşitli işlemlerden geçiriliyor.

Atölye sahibi Abdullah Saylan gelen ağaçlar, özellikle çatı yapımında kullanılacaksa kabuklarının soyulması gerektiğini belirterek, bunu ücret karşılığında ilçedeki işçilere yaptırdıklarını belirtti.

İşçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren derhe ile soydukları kavak ağacı sayısınca ücretlerini alıyor, aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. 

 

İşçilerden Mehmet Aydemir “Ağaçların kabuklarını soyarak emeğimizin karşılığını buradan alıyoruz. Ağaçlar kurtlanmasın diye kabuklarını soyuyoruz. Çünkü kurtlanma olduğu zaman ağaç çürür. Ağaç kabukları ise yakıt olarak kullanılır. Şu an evlerde doğal gaz olduğu için kimse pek fazla rağbet göstermiyor ama eskiden yakıt olarak kullanılırdı.” dedi.

Hızar atölye işletmecisi olan Abdullah Saylan, inşaat ve çatı işleri için tomrukları işletmenin önüne getirdiklerini, daha sonra istenen ölçülere göre tomrukları hızarlarla tahta ve ızgara şeklinde kestiklerini belirtti. Köyden getirdikleri ağaçları bu şekile getirdikten sonra siparişleri isteyenlere gönderdiklerini belirtti.

Kavak ağaçlarının kabuklarını soyma işi konusunda ise Saylan şunları dile getirdi:

“Eğer biz bu kavak ağaçlarının kabuklarını soydurmaz isek, çatıda kullanılacak bu ağaçlar kurtlanır ve çürür. Onun için ağacın düğümünü koparacak, güzel soyacak işçilere, bu işi ücret karşılığında veriyoruz.” dedi. (İLKHA)