DOĞRUHABER / Hasan Işık

11 Mart 2020’de çıkarılan 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Resmi Gazate’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Yeni Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile ürünlerin piyasaya arz edilmesine ilişkin pek çok önemli yeniliğin getirilmiş olduğunu söyledi. Pekcan, yenilikleri şöyle sıraladı:

"UYGUNSUZ ÜRÜNÜN ASIL SORUMLUSUNU BULMA KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM"

"İzlenebilirlik ile imalatçıdan satıcıya kadar tüm aktörlere bir ürünü kimden aldığını ve kime sattığını beyan etme zorunluluğu getirdik, uygunsuz ürünün asıl sorumlusunu bulma konusunda önemli bir adım attık. İzlenebilirlik kayıt dışılığın azaltılmasına da katkı sağlayacak."

"FİRMA ZARAR GÖRENE TAZMİNAT ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜ"

"Geri çağırmayı zorunlu hale getirdik. E-ticareti de piyasa gözetimi ve denetimi kapsamına aldık ve ürün sorumluluğu tazminatını hayata geçirdik. Uygunsuz bir üründen kaynaklı zararlarda firma zarar görene tazminat ödemekle yükümlü kılındı."

"GÜVENSİZ VEYA TAĞŞİŞE KONU ÜRÜNÜN İHRACINI YASAKLADIK"

"Kanun ile Türk malı imajını dış pazarlarda daha etkin kılmak üzere de bazı düzenlemeleri hayata geçirdik. Güvensiz veya tağşişe konu ürünün ihracını yasakladık, aykırı davranan firmalara müeyyide getirdik."

“50 İLA 500 BİN LİRA ARASINDA İDARİ PARA CEZALARI UYGULANACAK”

E-ticaret ile ilgili bu yeni düzenlemeyi değerlendiren Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı ve PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, “Artık vatandaşı mağdur edebilecek her dikkatsiz adımın ciddi yaptırımları olacak. Böylece e-ticaret sektörüne olan güven daha da artacağı gibi, vatandaşı mağdur eden platformlara 50 ila 500 bin lira arasında idari para cezaları da uygulanacak” dedi.

“E-TİCARETİN ÇOK DAHA HIZLI BÜYÜMESİ TEŞVİK EDİLMİŞ OLACAK”

Çevikoğlu, “Türkiye’de e-ticaretin hacmi 2020 yılında 200 milyar liranın üzerine çıktı. Bu seviye Türkiye’nin önünde uzun ve başarılı bir yol olduğunu gösteriyor. Bu tip denetim mekanizmaları ile de gelecekte e-ticaretin çok daha hızlı büyümesi teşvik edilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

“FAHİŞ FİYAT UYGULADIĞINI TESPİT ETTİĞİMİZ SATICILARLA YOLLARI AYIRDIK”

Çevikoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Pandemi döneminde vatandaşı mağdur etmeye yönelik fiyat belirleyen 40’ın üzerinde satıcı hakkında inceleme başlatmıştık. İnceleme sonucunda birçok üründe fahiş fiyat uyguladığını tespit ettiğimiz satıcılarla yolları ayırdık. Vatandaşın mağdur olmaması var gücümüzle çalışıyoruz.”