MANİSA - KESK sözcüsü Serpil Deniz, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Faruk Çelik`in asgari ücret ile ilgili "800 TL`ye mahkumsanız büyük paradır" açıklamasına tepki göstererek, "Çalışma bakanlarımız işveren gibi konuşmaya ne kadar da meraklılar, hep gördük." dedi.

 

Bakan`ın sözleri klasikler arasında yer almaya aday"
Bir önceki Çalışma Bakanı Ömer Dinçer`in göçük altında kalarak ölen maden işçileri için "Güzel öldüler" gafının kolay kolay unutulmayacağını belirten Deniz, "Şimdiki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`in "Asgari ücretle geçinilmez diye bir şey yok" özdeyişi de klasikler arasında yer almaya aday. "Asgari ücretle geçinilmez diye bir şey yok. Geçinirsiniz. Ona mahkûmsanız 800 TL de büyük bir paradır. Netice itibariyle peynirin kilosunun fiyatı bellidir, ekmeğin fiyatı bellidir. Bir geçimdir sürdürebilirsiniz" diyerek Faruk Çelik`in açıklamasını hatırlattı.

 

"Çelik insanları asgari ücrete mahkum ediyor"
Asgari ücretin 773 TL olduğu bir ülkede çalışma hayatından sorumlu bir bakanın sözlerinin bunlar olduğunu kaydeden Deniz, "Aslında gaf yok. Bakan bey doğru söylüyor. Milyonlarca insan 773 TL kazanıyor ve bununla yaşıyor. Bakan asgari ücrete mahkûmsanız onunla yaşarsınız diyor. Bakan, insanları 773 TL`ye mahkum ediyoruz, onlar da bununla yaşamanın yolunu buluyorlar demeye getiriyor" şeklinde konuştu.

 

"Açlık sınırı 1061 TL, yoksulluk sınırı 3354 TL, asgari ücret 800 TL" Faruk Çelik`in psikolojik fiyatlandırmayı iyi kavradığını açıklayan Deniz, "Asgari ücreti de 800 TL`ye yuvarlayıvermiş. Yapılan araştırmalarda açlık sınırının 1061 TL yoksulluk sınırının 3 bin 354TL olarak belirlendiği ülkemiz koşullarında hükümet emekçilere açlık ve sefaletten başka bir şey sunmamaktadır" ifadelerini kullandı.

 

"Umarız asgari ücrete mahkûm olursunuz"
Bakan`ın asgari ücretin tespitine ilişkin yapmış olduğu açıklamada, asgari ücretin işverenlerin rekabet gücünü arttıracak şekilde belirlendiğini itiraf ettiğinin altını çizen Deniz, "Yani asgari ücretin düzeyinin hangi noktada olmasının çalışanlar açısından bir anlamı olmadığı, varsa yoksa patronların çıkarlarının esas olduğu bir kez daha ortaya konmuştur. Çalışma Bakanı değil de bir işveren sanki. "Bunu istismar etmemek lazım" diyor. Meali şu, asgari ücrete mahkûmsanız bununla geçinmeye bakın, itiraz etmeyin, karşı çıkmayın, eleştirmeyin. Böylece medyaya da ayar çekiveriyor, "Milli ve sorumlu" yayıncılık yapın. Böyle meseleleri kaşımayın. Umarız asgari ücrete mahkûm olursunuz" dedi. (Ramazan Sındıraç - İLKHA)