TEKNOLOJİ SERVİSİ
Gebze Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nde (GTÜ TTO) organ ve doku mühendisliği çalışmalarında kullanılan yüksek teknolojili cihazları geliştirmek için kurulan GBA TECH firması, yerli ve milli bir tasarımla 3D biyoyazıcı geliştirdi. Firmanın yaptığı Ar-Ge çalışmaları ve yüksek teknolojili cihazlarla ile kişiye özel dokular ve organların basılıp hastalara nakledilmesi hedefleniyor. Ayrıca hedef doku ve organlar taklit edilerek, ilaçların ve kozmetik ürünlerin bu dokular üzerindeki etkileri dış ortamda test edilecek ve bu ilaçlar insanlar tarafından kullanılmadan önce yan etkileri görülebilecek. Prototipi üretilen GBA SPC1 model biyoyazıcıya ait bütün tasarımlar ve dokuman açık kaynaklı olarak ‘thingiverse’ web sitesinde erişime açıldı. Bu sayede dünyanın dört bir yanında üniversitelerde, laboratuvarlarda ve teknoloji enstitülerinde doku mühendisliği çalışmaları yürüten veya bu alana ilgi duyan herkes bu 3D biyoyazıcıyı yapabilecek. Bu sayede yazıcının geliştirilmesi ve biyo malzeme üretiminde ortak çalışma yapma imkanı da olacak.
YENİ ÜRÜNLER
Geliştirilen 3D biyoyazıcı ile farklı geometrilere sahip doku iskeleleri (scaffold) basımı gerçekleştirildi. Baskısı yapılan doku iskelelerinde uniform bir yapı oluşturma başarısı elde edildi. Yeni ürün ve yeni biyomalzeme geliştirme çalışmalarının sürdüğü bildirildi. 3D moleküler iskele görevi gören biyopolimer jeller hücrelerin hem gelişmesini hem çoğalmasını sağlıyor. Sentetik ‘biyo-ink’ler de canlı hücrelere benzer dokuların hazırlanmasını mümkün kılıyor. Hücrelerin bir araya getirilip dokular oluşturmalarını sağlayan ve bunu üç boyutlu yazıcıda basılmasını sağlayan şey bu biyopolimer jeller. Bu jeller baskı sırasında hücreleri de koruyor.
BİYO 3D YAZICI İLE NELER YAPILIYOR?
Yapay organlar, hayati organ yetmezliğinin yükselmesi nedeniyle 3D biyoyazıcı teknolojisinin en büyük itici güçlerinden birisi haline geldi. Farmasötik test için dokuların geliştirilmesi, 3D basıldığında daha uygun maliyetli ve etik bir seçenek oluyor. Estetik cerrahi, özellikle plastik cerrahi ve cilt grefti de bu teknolojiden yararlanıyor. Ayrıca kemik dokusu yenilenmesinin yanı sıra protez ve dişçilik uygulamalarında kullanılıyor. Et ve sebze gibi gıda maddelerinin üretilmesi de dahil olmak üzere diğer çeşitli 3D biyo-yazıcı uygulamaları da artmaya başladı