BATMAN - Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından, 31.12.2012 tarihinde ilan edilen 2013 Yılı Mali Destek Programları proje başvuruları, 18 Mart saat 20.00`de sona erecek. Bugün itibarı ile programların sona ermesine yedi gün kala kritik dönemeç olan son haftaya girildi.

Geçmişte uygulanmış olan mali destek programlarından farklı olarak bu yıl ilk defa projeler online olarak da alınmaya başlandı. Kalkınma Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliği ile hazırlanmış olan Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) ile Türkiye`deki 26 Kalkınma Ajansı proje başvurularını internet üzerinden olarak almış olacak.

DİKA tarafından 2013 yılında uygulanan Mali Destek Programları çerçevesinde başarılı projelere toplam 25 milyon 337 bin TL finansman desteği sağlanacak. Bu yıl uygulanan Mali Destek Programları üç farklı başlık altında düzenlenmektedir.

Birinci Program olan \"Rekabetçi Sektörlerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı\" kar amacı güden işletmelere yönelik olup, tahsis edilen toplam kaynak tutarı 15 milyon 337 bin TL`dir. Uygun başvuru sahipleri Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), Kooperatifler ve Tarımsal Üretici Birlikleridir. Asgari destek tutarı 40 bin TL, azami destek tutarı 500 bin TL olacak.

İkinci Program olan Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı kar amacı gütmeyen il özel idareleri, belediyeler, köylere hizmet götürme birlikleri, üniversiteler, organize sanayi bölge müdürlükleri ve kooperatiflerdir. Desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam tutar 7 miyon TL`dir. Asgari tutar 50 bin TL azami tutar 750 bin TL olacak.

Üçüncü Program olan Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkili Kullanımı Mali Destek Programı sadece Siirt ve Şırnak illerine yönelik olarak pozitif ayrımcılık sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Uygun başvuru sahipleri, kar amacı taşımayan il özel idareleri, köylere hizmet götürme birlikleri, sulama kooperatifleri ve birlikleridir. Bu program için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 3 milyon TL olup asgari tutar 100 bin TL azami tutar 600 bin TL`dir.

Ajans Genel Sekreteri Dr. Tabip Gülbay yaptığı açıklamada, \"Bugün itibariyle 2013 Mali Destek Programları`nda başvuru sahiplerinin projelerini teslim etmeleri için yedi gün kaldı. Başvuru konusunda mağduriyetlerin yaşanmaması için projelerin özellikle son güne bırakılmaması büyük bir önem arz etmektedir. Aksi halde büyük çaba ve özveriyle hazırlanan projelerin geçmiş yıllarda olduğu gibi son güne bırakılarak, başvuruların sona ereceği saate yetiştirilememesi söz konusu emeğin sonuçsuz kalmasına sebep olacaktır\" diyerek başvuru sahiplerini uyardı. (M.Fatih Akgül - İLKHA)