HÜDA PAR Genel Başkan yardımcısı Abdullah Aslan ve İl Başkanı Erdal Elibüyük ile birlikte Karar gazetesini ziyaret eden Yapıcıoğlu, gazete yazarlarından Mustafa Karaalioğlu, Mehmet Ocaktan ve Taha Akyol ile görüştü.

Ziyarette konuşan Yapıcıoğlu, yeni anayasa ihtiyacının olduğunu ve yürürlükte olan darbe anayasasının artık değişmesi gerektiğini söyledi.

Yapıcıoğlu, "Hiç kimse kırmızıçizgiler çizerek olaya yaklaşmamalıdır. Ön şartsız bir şekilde tüm tarafların bir araya gelebilmeleri gerekir. Yeni anayasa tam anlamıyla hiç kimsenin istediği gibi olmayabilir. Ancak tüm kesimler bir masa etrafında kendi görüş ve taleplerini beyan ederek ortak bir uzlaşı noktasına varılması mümkündür. Bazı kesimler hükümetin bu konuda samimi olmadığını söylüyorlar. Biz de onlara diyoruz ki 'Eğer öyleyse gelin siz samimi bir şekilde ülkenin darbe anayasasından kurtulması için çaba ortaya koyun. Böylece kimin samimi olduğunu, kimin olmadığını millet görsün.' Parti olarak yeni, sivil bir anayasa yapmanın zor olduğunu ancak imkânsız olmadığını düşünüyoruz." dedi.

2007 yılında yapılan referandum ile cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin yüzde 70’e yakın "evet" oyu ile kabul edildiğini ve şimdilerde bazı kesimlerin yeniden parlamenter sisteme geçilmesini istediğini hatırlatan Yapıcıoğlu, "367 garabetinden sonra cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yönünde bir halk iradesi ortaya çıktı. Eğer hem doğrudan halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı hem de başbakan olursa bu durumda idarede iki başlılık olur. Sistem tıkanıklıklar yaşar. Yeniden 'Cumhurbaşkanını parlamento seçsin' denirse bu halde halkın yüzde 69’unun kabulü ile yapılan anayasa değişikliğine ne diyeceğiz? Bu nedenle kuvvetler ayrılığının ve parlamentonun güçlendirildiği 'Islah Edilmiş Başkanlık Sistemi'ni tercih ediyoruz. Ancak bizim için ne başkanlık sistemi ne de parlamenter sistem tabu değildir, hiç biri mükemmel de değildir. Ancak referandum ile kabul edilmiş sistemin üzerinden çok zaman da geçmeden yeniden sistem değişikliği çok doğru gelmiyor. Başkanlık sisteminin aksayan veya yanlış uygulanan yönlerinin düzeltilmesinin halkın iradesine daha uygun düşeceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Yapılan görüşmede konuşan Karar Gazetesi yazarlarından Taha Akyol ise kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığını getirmeyen, denge ve kontrol mekanizmalarının bulunmadığı bir sistemin istibdat olduğunu, istibdatın da kötü olduğunu söyledi. (İLKHA)