Bir kimseyi kandırarak o kişiye ya da başkalarına zarar vermek ve bu zarardan kazanç sağlamak dolandırıcılık olarak ifade edilmektedir. Bu suçun oluşabilmesi için birtakım şartların olgunlaşması gerekiyor. Öncelikle suçun faili olan kişinin hileli davranışlar ortaya çıkarması gerekir. Bu hileli davranışların insanların algılama yeteneklerinin ötesinde olmalıdır. Aynı zamanda kişi ya da kişilerin bu davranışlardan zarar görmüş olması gereklidir.
Bunlara ek olarak failin verdiği zararlardan fayda sağlaması da dolandırıcılık suçunun oluşmasının en önemli şartıdır. Eğer bu dolandırıcılık suçu mesleki, teknolojik ya da kurumlar aracı kılınarak yapılıyor ise nitelikli dolandırıcılık olarak değerlendirilir. Dolandırıcılık suçunun cezası, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır. Aynı zamanda beş bin karşılığında para cezası vardır. Nitelikli dolandırıcılık cezası ise 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ile cezalandırma vardır. Aynı zamanda beş bin gün kadar da para cezasına çarptırılırlar.
Kişiler birçok farklı suç ile yargı önüne çıkabilir ya da ceza ödemek zorunda bırakılabilirler. Bu cezaların en sık rastlanılanlarından birisi de trafik cezalarıdır. 2 defa alkollü araç kullanma cezası mahkeme kararları kişilerin bazı haklarında mahrum bırakılmalarına neden olabilmektedir. Kişiler ikinci defa alkollü olarak araç kullanırken yakalanırlarsa bir öncekinden daha yüksek bir ceza tutarı ödemek zorunda kalacaktır.
Ödenecek olan maddi tutar 1679 TL’dir. Eğer indirimli olarak ödenirse 1259.25 TL tutarında ceza ödeyebilirler. Alacakları ceza puanı ise yine 20 olacaktır. Bununla birlikte ehliyete el konulma süresi ise 2 yıl olacaktır. İşlenen suçlar neticesinde her kişinin bir ceza kaydının mutlaka tutulması gerekir. Devlet tarafından kişilerin tutulan suç kayıtları ise adli sicil kaydı olarak bilinir. Kişiler trafik cezası ya da herhangi bir nedenle suç işlediklerinde eğer haklarında tutulan bir adli sicil kaydı varsa bunu sildirme şansına sahiptirler. Ancak adli sicil kaydı sildirme işlemi çeşitli şartlar altında yapılmaktadır.
Alınan cezanın infazı tamamlanmış ise bu sicil kaydının kendiliğinden silinmesi gerekir. Kişileri suçlu duruma düşüren şikâyetler ortadan kalktığında yine bu kaydı sildirmek mümkündür. Ceza zamanaşımına uğradığında, kanunda suç olmaktan çıktığında ya da kişilerin ölümü ile hayatları son bulduğunda yine adli sicil kaydının silinmesi işlemi yaptırılabilir. Kişiler bu işlemler için ceza avukatlarından destek alabilirler.