ŞANLIURFA - Yaklaşık 60 STK`dan oluşan Mazlum Suriye Halkına İnsani Yardım Platformu dün akşam Şehitlik Çamlık Düğün Salonu`nda düzenlenen yemekli programda gönderilen yardımların içeriği hakkında bilgi verdi. Düzenlenen yemekli programa Şanlıurfa Müftüsü, STK temsilcileri, Şanlıurfa Milletvekilleri, Suriyeliler ve çok sayıda Urfalı katıldı.
 
Mazlum Suriye Halkına Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem yaptığı açılış konuşmasında yaptıkları yardımlar hakkında bilgi vererek , "Yardımları başka bir ülkeye sınır ötesine gönderiyoruz. Göndermeden önce bir bölgeye göndereceksek, önce oradan muhatap bulmaya çalışıyoruz. Bu yardımları sağlıklı bir şekilde yerine ulaştırmak için araştırma yapıyoruz" dedi.
 
Dört beş aydır Suriye yardım platformu olarak Suriye`nin içine 43 tır malzeme gönderdiklerini belirten platform komite başkanı Adil Saraç, "Bu yeterli mi, elbette ki yeterli değil. Ben her yerde her platformda söylüyorum. 600 bin merkez ilçe nüfusuna sahip olan Urfa`ya, haftada 425 kamyon yaş sebze ve meyve geliyor. Orda 3 milyon muhacir var. 5 milyon mağdur var. Bunlara 43 kamyon, 103 kamyon, 453 kamyon bile herhangi bir şekilde fayda edecek değildir. Artarak devam etmesini arzu ediyoruz. Şimdi basında maksatlı veya maksatsız olarak bazı dedikodular dolaşıyor. Yapılan yardımlar ulaşmıyor diye. İşte biz bu gece yapılan yardımların yerlerine ulaştırıldığını ispatlamak amacıyla, burada video görüntülerini paylaşacağız bu bir. İkincisi ırk ayrımı yapılıyor gibi bir şey var, bir dedikodu var. Şimdi biz burada Kürt, Türkmen, Arap ayırımı yapmadan herkese yardım yapıyoruz. Bunu da videolarda paylaşacağız, görüntülerde göreceksiniz. Efendim yardım almayan bölgeler var. Elbette yardım almayan bölgeler var. Suriye`nin tahmin ediyorum yüzölçümü 425 bin kilometre kare, fakat biz ancak bunun altıda birine ulaştırabiliyoruz. Yani diğer yerlere gitme imkânımız yok. Ayrıca yapılan yardımlar satılıyor diye bir dedikodu var. Biz hiçbir zaman gönderdiğimiz eşyaları satılacak boyuta göndermedik.
 
Suriye gönderilen yardımların dağıtılmasında koordinasyon görevi yapan Suriyeli İsa El Gündi ise Tercüman Maruf Çelik vasıtası ile şunları ifade etti. "Yakın bölgelerde de ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. İhtiyaç duyulan maddeler çocuk bezleri süt ürünleri un başta olmak üzere özelikle kalp organ hastalıkları için gerekli olan ilaçlar şeker hastalıkları ilaçlarına ciddi bir şekilde ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu.
Daha sonra kısa bir konuşma yapan Suriye`nin Bab kenti eski müftüsü Zekeriya El Mesut, tercüman Maruf Çelik aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Gerek yönetici olarak, gerek halk olarak bu salonda bulunan siz değerli misafirlere teşekkür ediyorum" diyerek başladığı konuşmasına, "Allahın selamı üzerinize olsun. Sizler Şanlıurfa gibi önemli bir şehirdesiniz. Şanlıurfa Halep`in kız kardeşidir. Bu yaptıklarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum bu sizin üzerinize bir sorumluluktur. Yükünüzdür yani. Zira iman etmeyenlerde bir sıkıntı ile karşılaştıkları zaman, olağanüstü durumlar olduğu zaman yardımlaşmak için bir araya geliyorlar. Oysaki sizler Suriye`nin komşularısınız. Aynı zamanda aynı dini paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Suriye konusunda dünyanın duyarsız kaldığını belirten El Mesut, "Suriye`de evler yıkılmaktadır. Oradaki masum insanlar öldürülmektedir. İnsanların onuru çiğnenmektedir. Bu katliamların durdurulması için size sorumluluk düşmektedir. Bugün Türkiye devleti hariç Arap olan veya olmayan hiçbir ülke, bizi ciddiye almamaktadır. Bizim için çalışmamaktadır." Şeklinde konuştu.
(Mehmet Demir - İLKHA)