Daha önceden tespih merakının olduğunu, ilk önceleri tespih yapımı, işçiliği ve işin ekonomik boyutunu araştırdığını dile getiren Mustafa Barut “Tespih merakım vardı. Ustalarından tespih yaptırıyorduk. Bu işin aşamaları, işçilik fiyatı gibi konuları ustalarından soruyordum. Youtube`de yarım saatlik bir video vardı. O videoyu izledikten sonra ‘yapabilirim’ diye işin içine girdim. Malzemeleri aldım. Deneme yanılma yoluyla, kıra döke bir şekilde tespih yapmayı öğrendim. Bir ustanın yanında eğitim almadan o şekilde tespih yapmaya başladım.” dedi.
4 yıldır hobi olarak bu mesleği sürdürdüğünü, küçük çaplı gözüken bu mesleğin aslında iş olanağı olarak yüksek kapasiteli bir iş olduğunu dile getiren Barut sözlerine şu şekilde devam etti:
“4 yıldır hobi olarak bu mesleği sürdürmekteyim. İş olanağı olarak küçük görünmesine rağmen aslında potansiyeli yüksek bir meslektir. Genellikle yurtdışına ihracatını fazlasıyla yapabiliyorsun. Zaten dünya genelinde hassas tespih işçiliği ve inceliği konusunda Türkiye daha bir revaçta. O yüzden Arap ve Avrupa ülkeleri, işlerinin yüzde 90`ını Türkiye üzerinden yaptırıyor.
Kapalıçarşı aracılığı ile Katar`a malzeme gönderiyoruz. İnternet üzerinden Avrupa`ya tespih yapıp gönderiyoruz. Piyasası geniş ve piyasa oluşturma konusunda herhangi sıkıntısı olmayan bir meslek.” dedi.
Piyasada ‘Kehribar’ olarak bilinen maddenin kimyasal olmasından dolayı, sağlığa zararlı olduğunu belirten Barut şunları söyledi:
“Tespihin hammaddesinden olan ve kehribar olarak bilinen malzemelerin yüzde 90`ı kimyasaldır. Kehribar tespihin çekimi sağlığa çok ciddi zararlar veriyor. Doğal malzeme olarak sadece ağaç grubu var. Kukadır, yılan ağacıdır. Bir de damla dediğimiz Rusya, Ukrayna, Litvanya `da doğal çıkan hammadde var. Doğal olanı budur. Ateş kehribarı, sıkma gibi çeşitlerinin yüzde 90`ı kimyasal malzemedir. Ama bu malzeme piyasada tutulduğu için rağbet görüyor.” dedi.
Tespih ustalığı için kurulacak işin ekonomik boyutunun fazla bir sermaye gerektirmediğini belirten Barut “Bu iş için çok büyük bir sermaye harcamak gerekmiyor. Az miktardaki bir sermaye ile bu iş kurulabilir. Bu iş kurulduktan ve iş öğrenildikten sonra piyasasına rahatlıkla ulaşılabiliyor. İhracat potansiyeli yüksek olduğu için gençlerin bu işi öğrenmeleri ve kendini bu konuda geliştirmeleri iyi olur. Kovancılar ilçesinde 20-30 kişi bu işin ustası olduğu zaman artık Kovancılar 'da tespih piyasası oluşur. Bu potansiyele geldiği zaman gençlere de faydası olur. Bundan dolayı gençlere, üretime yönelik işlere girmelerini tavsiye ederim.” dedi. (İLKHA)