Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Mart'ta açıkladığı "Kontrollü normalleşme" kararlarının ardından orta risk grubunda bulunan Malatya'da hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılırken, restoran kafe ve kahvehaneler ise yüzde 50 kapasite ile müşteri almaya başlamıştı.

İl Pandemi Kurulu üyeleriyle esnafları denetleyen Vali Aydın Baruş, masa ve sandalyelerin sosyal mesafe kurallarına göre düzenlenip düzenlenmediğini kontrol ederken esnaf ve müşterilere maske, mesafe ve hijyen uyarısında bulundu.

Denetimlerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Baruş, ilde son 3 günde vaka sayılarının arttığına dikkat çekerek vatandaşların rehavete kapılmaması çağrısında bulundu.

Vali Baruş, "Malatya'da özellikle aralık ve ocak aylarında vaka sayılarımızda ciddi bir düşme oldu. Bu bizi rahatlattı. Ancak Vatandaşlar 'Nasıl olsa vaka ve hasta sayıları düştü, dolayısıyla biz normal hayatımıza kaldığı yerden devam edebiliriz.' şeklinde bir yanılgıya düşme başladı. Kesinlikle bu düşünceye kapılmamamız ve alınan tedbirlere harfiyen riayet etmemiz lazım, yoksa tekrar eski günlere geri döneriz." uyarısında bulundu.

 

"Bu kısıtlamaların kalkması hepimizi sevindirdi"

Baruş, "Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, Türkiye'deki iller risk bakımından 4 gruba ayrıldı. Bilindiği üzere Malatya orta risk grubunda yer aldı. Kabinede alınan kararlar çerçevesinde de bazı kısıtlamaların ilimizde kaldırılması kararı alındı. Bu kararları 2 Mart'tan itibaren uygulamaya koyduk. Bu kısıtlamaların kalkması hepimizi sevindirdi. Hem esnafımız hem vatandaşımız biraz rahat hareket edebilme, sosyal hayatını daha rahat devam ettirebilme açısından belirli imkânlara kavuştu." dedi.

"İlimizde son 3 günde vaka sayılarında ciddi artış var"

Son 3 günde ilde vaka sayılarında ciddi yükselişin olduğuna dikkat çeken Baruş, "Gerek havaların güzelleşmesi, sıcaklığın artması münasebetiyle vatandaşlarımızın dışarıya daha fazla çıkması ve temas anlamında artış olması nedeniyle, bu vaka sayılarındaki artışın oluştuğunu düşünüyoruz. Bu da bizi endişelendiriyor! İllerin risk grupları her 2 haftada bir değerlendirilecek ve vaka sayıları da Sağlık Bakanlığımız tarafından haftada bir açıklanacak. 2 haftalık değerlendirmede risk grubunuz değişmişse bu kısıtlamalar değişecek. Önceden olduğu gibi bazı kısıtlamaların gündeme gelmesini istemiyorsak bu alınan tedbirlere harfiyen riayet etmemiz lazım. Çünkü alınan tedbirler kapsamında, kafe, kafeterya, kahvehane, restoran gibi yerlerde oturarak hizmet almak mümkün hale geldi. Buralardaki oturma düzeninin belirlenen mesafe koşullarına uyması çok önemli." diye kaydetti.

"Eğer bu tedbirlere riayet etmezsek ve risk grubuna girersek kısıtlamalar tekrar gelebilir"

Okullarda gerekli tedbirlerin alındığını ve tüm sınıflarda öğrencilerin yüz yüze eğitime başladığını anımsatan Baruş, şöyle devam etti:

Bu bizi çok sevindirdi. Çocuklarımız uzun süredir okullarına hasretlerdi ve yeterli eğitim imkanlarından istifade edemeyenler için de böyle bir uygulama gerçekten çok memnuniyet verici oldu. Tekrar ediyorum, eğer bu tedbirlere riayet etmezsek kısıtlamalar tekrar gelebilir. Şu anda sokağa çıkma yasağı hafta sonları için kaldırıldı. Ama eğer yüksek risk grubuna girersek bu kısıtlama tekrar gündeme gelecek. Okullarımızda 5-6-7-9-10-11 ara sınıflar eğitimine tekrar devam edemeyecek. Açılma izni verilen halı saha gibi spor tesislerinin tekrar kapanması gündeme gelecek. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımız için kısıtlamalar tekrar gündeme gelecek. Hem mağdur olan esnafımızın şimdiye kadar işletmelerini kapalı tutma nedeniyle, hem okuluna devam edemeyen çocuklarımızın eğitim imkânlarının sürdürülmesi açısından bunlar çok önemli.

"Çarşı ve sokaklarda oluşan kalabalık bizi endişelendiriyor!"

Havaların ısınmasıyla çarşı ve sokaklarda ciddi kalabalıkların oluştuğunu ve bunun kendilerini endişelendirdiğine vurgu yapan Baruş, "Kalabalıklarda bulunduğumuz zaman biz kendimiz dikkat etsek bile başkalarının dikkat etmemesi sonucu hastalığı bize bulaşma riski oluşuyor. Yakın temas sonucu bu risk beliriyor. Diğer taraftan da insanların birbirlerine gidiş gelişleri, taziye programları, cenazelere katılma oranının yoğun olması bu teması da arttırıyor." dedi. (İLKHA)