Salgın nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitim bir sene sonra normalleşme adımlarının atılmasıyla tekrar başladı.

Okullarına kavuşma sevinci yaşayan öğrencilerin uyum sorunu yaşamaması için velilere, öğretmenlere büyük sorumluluk düştüğünü belirten Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, kayıp bir neslin oluşmaması için bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Salgın sürecinde eğitimcilerin fedakârlık göstererek üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Çaplık, öğretmenlerin öğrencilerine kavuşma sevincini paylaşarak yeni sürecin hayırlı olmasını diledi.

Çocukların uzun bir müddet okullarından uzak kaldıkları için uyum sorunu yaşayabileceklerini ifade eden Çaplık, bu dönemde velilerin öğretmenlerle diyalog içinde çocuklarına yardımcı olmaları gerektiğini söyledi.

 

“Öğretmenler ciddi gayret sarf etmeli”

Yüz yüze eğitimin başlamasının ülkeye hayırlar getirmesini temenni ettiklerini belirten Çaplık “Yüz yüze eğitim öğrencilerin büyük bir özlemle beklediği bir andı. Öğretmenler ve öğrenciler yeniden birbirlerine kavuştular. Salgın süreci hepimiz için zorluk içinde geçmektedir. Çocuklarımızın ciddi bir uyum sorununun olduğu ortadadır. Bu sorunun giderilmesi noktasında bugüne kadar öğretmenlerimiz ciddi bir gayret sarf edip üzerlerine düşeni yapmaya çalıştılar. Sadece akademik becerileri kazandırma, canlı dersleri yapma noktasında değil; aynı zamanda ciddi bir rehberlik çalışması da yaptılar. Takdire şayan bu çalışmalarından dolayı gerçekten öğretmenleri tebrik etmek gerekiyor.” diye konuştu.

“Öğretmenlerle diyalog içinde olunmalı”

Salgın sürecinden en çok çocukların etkilendiğini vurgulayan Çaplık şunları kaydetti: “Bundan dolayı çocuklarımızın rehabilite edilmeleri, okullara uyumlarının yeniden sağlanması ve varsa problemli davranışları olan çocukların sorunlarını giderme noktasında öğretmenlerimizin biraz daha gayretli davranmalarını istirham ediyoruz. Elbette velilerin de üzerine düşen görevler vardır. Veli, öğretmen, okul işbirliğinin bu dönemde çok önem arz ettiğini söylememiz gerekiyor. Veliler bu dönemde çocuklarının öğretmenleriyle ciddi anlamda bir diyalog içinde olmalı, varsa problemli çocukların problemlerini öğretmenleriyle paylaşılması ve ciddi bir çözüme kavuşturulması konusunda adımlar atılmalıdır.”

“Canlı dersler devam etmektedir”

Yüz yüze eğitimin ciddi bir boşluğu dolduracağını dile getiren Çaplık “Elbette öğretmenler bu süreçte akademik beceriler kazandırdılar. Canlı derslerle, farklı etkinliklerle ciddi bir sorumluluk üstlendiler. Bir noktada bunlar elbette yeterli değildir. Okulların açılmadığı yerlerde canlı dersler devam etmektedir. Okula gelen ilkokul, 8’inci ve 12’nci sınıflara yönelik yüz yüze eğitim başladı. Elbette yüz yüze eğitimin devam etmesi sürecinde çocukların okula gelmiş olmaları ciddi bir boşluğu dolduracaktır. Temennimiz odur ki bütün öğrenciler kısa sürede öğretmenlerine ve okullarına kavuşsunlar.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarımıza internet ve sosyal medya kullanımının zararlarını kavratmalıyız”

Bu süreçte internet ve sosyal medya kullanımında da ciddi bir artış yaşandığına dikkat çeken Çaplık konuşmasına şöyle devam etti:

“Maalesef çocuklarımız kontrolsüz bir şekilde sosyal medyaya bağımlı hale geldiler. Bu da çok üzüldüğümüz ve bu noktada çözüm üretmemiz gereken çok önemli bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Salgın sürecinin devam etme riski olduğu sürece çocuklarımızın canlı dersleri de devam edecektir. Bu süreç içerisinde velilerimizin çocuklarına internet ve sosyal medyayı daha kontrollü bir şekilde kullandırmalarını ve bu hususta internet zararlarına hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Sadece veliler değil okul ve çevre olarak yeni neslin kayıp bir nesil olmama noktasında azami bir gayret göstermemiz gerekiyor. Bu noktada çocuklarımıza internet ve sosyal medya kullanımının zararlarını kavratmamız gerekmekte ve bilinçli bir kullanıcı haline getirmemiz noktasında onları eğitmemiz gerekiyor.”(İLKHA)