15 yıl önce Palu ilçesinde bulunan Murat Irmağı'ndan su pompası aracılığı ile Kovancılar Ovası'na su veriliyordu. DSİ'nin, yaşanan sorunlar nedeniyle ovaya 15 yıldır su vermemesine, Kovancılar Ovası'nda çiftçilik yapanlar tepki gösterdi.
Kovancılar Ovası'nda susuz olarak yerli fiğ ektiklerini, yağmur yağmadığı zaman o yılın hasılatının düşük olduğunu belirten Çiftçi Mehmet Çimen, şunları dile getirdi:
“Kovancılar Ovası'nda fiğ ekimini gerçekleştiriyoruz. Şubat ayında ekimini yaptığımız fiğin, hasadını haziran ayının 10 ile 15'i arasında gerçekleştiriyoruz. Yerli fiğimiz ilkbaharda ekilir haziran ayında biçilir. Macar fiği de sonbahar dolayında ekilir, haziran ayında biçilir.
Kovancılar Ovası'nın en başta suya ihtiyacı vardır. Bazı yıllar kurak geçmesi nedeniyle hasadımız bereketli olmuyor. 300- 500 ve 700 tonaj alacağımız hasattan daha düşük ürün elde ediyoruz. Ovamızda su olmuş olsaydı şeker pancarı ekerdik. Tarlalarımızı sulayabilirdik. Belki daha farklı ürünler ekebilirdik. Biz genç çiftçiler olarak, ovamıza su verilmesini talep ediyoruz. Emeğimizin boşa gitmesine izin verilmesin. Çevre köylerimizde, nasip olursa tarlalara sular akmış olacak. Bize de su verilsin. Bizim de tarlalarımız yeşersin. Bizim de bağlarımız bahçelerimiz olsun. Kovancılar Ovası neden susuz bırakılıyor? Bu ovada önceden kanal yöntemiyle sular akıyordu. Bu sularla önceden pancar ekiyorduk, tarlalarımızı ekiyorduk. Ama bugün neredeyse içme suyu bile bulamıyoruz. Bu nedenle mağdur oluyoruz. Lütfen bu mağduriyetimizi görün ve bizlere yardım edin.” dedi.
Türkiye`de her yıl kuraklığın arttığını, artık yağmur yağışının azaldığını ve bu yüzden aldıkları ürünün her geçen yıl azaldığını dile getiren Çiftçi Selçuk Özdoğan şunları dile getirdi:
“Çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşmaktayım. Amacımız hayvanlarımıza vereceğimiz yemi ve kendi ürünümüzü temin etmek. Ama kendi coğrafyamızda kendi ürünümüzü yetiştirmekte güçlük çekiyoruz. Bundan 15 yıl önce ovamızda sulu tarım yapılıyordu. Senede iki ürün alabiliyorduk. Şimdi ise bir ürün alabiliyoruz. Bu da yağan yağmura bağlı. Ne kadar bol su o kadar verim. Arpa ve buğday ekiyoruz. Bu da yağışa bağlı. Geçen yıla göre yağış miktarı yüzde 11 azaldı. 2010`e göre yüzde 53 miktarında yağış azaldı. Haliyle normalde yağması gereken yağışın olmaması ve arazilerimizin susuz kalması, ekinlerimizin kısır kalmasına ve yeterli bir randıman alamamamıza sebebiyet vermektedir. Bunun için yetkililerin acil bir çözüm bulmaları lazım. Temel amacımız ve gayemiz çiftçiyi ayakta tutabilmektir. Eğer bir ülkenin çiftçisi güler ise o ülkenin geleceği de güler. Kazancı olur ise o ülkenin de kazancı olur ve o ülke kalkınır.”
Kovancılar Ovası'nda önceden sulu tarım yapılarak yılda iki ürün aldıklarını ama şu an sadece yağmur suyu ile tarım yaptıklarını belirten Muhammed Demirel şunları söyledi:
İklim değişikliğinin iki ana nedeni var. Birincisi doğa ile alakalı. İkincisi ise insan kaynaklıdır. İnsan kaynaklı olanını biz şu anda yaşıyoruz. Yeraltından çıkarılan kömür, petrol ve doğal gazı kullandığımız zaman karbondioksit veriyor. Onun verdiği karbondioksit bize sıcak hava olarak geri dönüyor. Ondan dolayı iklim değişikliğini yaşıyoruz. Bir diğer konu ise ovanın susuzluğu ile alakalıdır. Bu ovada su olsa her şey çok farklı olacak. Bize bıraktıkları bu ovayı biz çocuklarımıza, torunlarımıza bırakamıyoruz. Bize bırakılan sulu ova, güzel ovaydı, her şeyi ekip biçtiğimiz bir ovaydı. Ama biz torunlarımıza bunu bırakamayacağız.
Yetkililer gelsinler burada tarım yapsınlar, burada yaşasınlar. Gerçekten burada tarım olmuyor. Bunun en büyük etkeni susuzluktur. Yaklaşık 15 yıl önce ovamız su doluydu. Sular akıyordu. Halen daha o güne ait kanallar var. Ova yemyeşildi. İsteyen şeker pancarını ekiyordu. Yılda iki kere verim alanlar oluyordu. Ama şu anda susuzluk nedeniyle hiçbir verim alamıyoruz."
Kovancılar ilçesi Şenova Köyünden olan ve çiftçilik yapan Ahmet Demiralp “Kovancılar Ovası, iki ilçe, bir belde ve 15 köyün geçimini rahatlıkla sağlarken bugün bu halinden eser bile kalmamıştır. Şu an çiftçilerimiz gübreyi yüzde 65-70 zamlı alarak tarlaya atıyor. Mazot yüzde 50 oranında zam almış durumdadır. Biz ayrı bir destek istemiyoruz. Bize zamsız gübre ve mazot verseler yeterlidir. Yetkililerden bu konuda yardım istiyoruz.” dedi.
Çiftçilikle geçinen Mesut Güneş, susuz tarım yüzünden eksik ürün aldıklarını, yetkililerin bu konuda gerekli girişimlerde bulunarak ovalarını suya kavuşturmalarını istedi. (İLKHA)