BİTLİS - İl Kültür Müdürlüğünde düzenlenen \"Çiftçi Kadınlar Yarışıyor\" adlı yarışmaya Vali Veysel Yurdakul`un yanı sıra İl Emniyet Müdürü, Alay komutanı, Vali yardımcıları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ile kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bitlis İl Müdürü Bülent Korkmaz \"Bakanlığımızca her yıl düzenlenen \"Çiftçi Kadınlar Yarışıyor\" programını bugün Bitlis ilimizde de icra ediyoruz. Bu yarışmaya il merkezi ve altı ilçemizden gelen yarışmacılar katılmaktadır. Burada katılımcı olan yarışmacılarımızın birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. İlimizde tarımsal sektöre verilen destek ve eğitim ile verimliliği artırılmış durumdadır. İlimizde aktif iş gücünün yaklaşık yüzde ellisi tarım ve hayvancılık sektöründe istihdam edilmektedir. Bunun yüzde ellisinden fazlasını kadın çiftçiler teşkil etmektedir. Bakanlığımız bu gibi eğitici faktörlerini desteklemektedir. Burada yarışan tüm kadın yarışmacılarımıza başarılar diliyorum\" ifadelerini kullandı.

 

İl Valisi Veysel Yurdakul ise, kendisinin de yaşadığı yer itibarı ile bir çiftçi ailesinin çocuğu olduğunu hatırlatarak, \"Bu yarışma Bakanlığımız tarafından yıllardır ülkemizde ve Bitlis ilimizde yapıla gelmektedir. Bugün bu yarışma Dünya Kadınlar Günü`ne denk gelmesi münasebeti ile ayrı bir anlam ifade etmektedir. Bu vesile ile bütün hanım efendilerin Dünya Kadınlar Günü`nü kutlarım. Bunu her zaman söylüyorum. Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor, geri kalan yarısını da onlar eğitiyor. Bugün tarım sektöründe çalışan eğitimli, bilinçli ve nitelikli kadınlarımız, bulundukları ilçelerinde belli yarışmalardan geçerek buraya gelmişlerdir. Ve burada bu başarılarını gösterecekler\" dedi.

 

Bütün kadınların başarılı olduğunu, başarısız hiçbir kadının olmadığını kaydeden Vali Yurdakul, \"Anadolu`da kullanılan bir tabir vardır. \"Kadın eli değmiş\" Hakikaten kadın elinin değdiği bütün sektörler, buna tarım sektörü dahil olmak üzere hem üretken, hem verimli hem de sürdürülebilir daha nazik ve daha güzel olmaktadır. Bizler Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak sadece tarım ve hayvancılık sektöründe değil, her sektörde kadınlarımızın verimliliğini artırarak faydalanmak istiyoruz. Ben de çiftçilikle ilgilenen bir aileden geldiğim için burada hanımlarımızın sıkıntılarını çok iyi biliyorum. Bir tarafta kocaya sunulacak hizmetler, bir taraftan çocuklara verilecek hizmetler diğer taraftan kayınvalide ve kayınpeder sorumlulukları. Bunlar da yetmezmiş gibi bağda, bahçede ve tarımda kendilerini bekleyen sorumluklar vardır. Bundan sonrasında kadınlarımızın bir kooperatif şeklinde örgütlenerek bir araya gelmelerini bekliyorum\" şeklinde konuştu.

 

Yapılan yarışmada eşitlik bozulmayınca altın sorulara geçildi. Altın sorular sonucunda Adilcevaz ilçesi birinci, Ahlat ilçesi ikinci ve merkez üçüncü sıraya yerleşti. Yarışmacılar plaket ve altın ile ödüllendirildi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)