İçişleri Bakanlığı ve AFAD Genel Müdürlüğü onayıyla başlanan eğitim 5 gün sürdü. Eğitimden amaç, olası bir çığ felaketinde AFAD ekiplerinin bölgeye intikaline kadar geçen sürede çığ altında kalan kişilere hızlı ve etkin bir şekilde müdahale edebilmek olduğu belirtildi.

 

5 günlük teorik eğitimleri AFAD İl Müdürlüğü tarafından verilen "Çığ Timi" 2 bin 225 rakımlı Kurubaş Geçidi’nde gerçeği artmayan bir tatbikat gerçekleştirdi.

Senaryo gereği çığ altında kalan 3 kişiye ulaşmak için adeta zamanla yarışıldı. Arama kurtarma köpeğinin de katıldığı tatbikatta, çığ altında kalan 2 kişi canlı olarak çıkarılırken bir kişinin ise cesedine ulaşıldı.

Tatbikattan sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Van Valisi ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez şunları söyledi:

"İlimiz coğrafi anlamda Türkiye’nin en büyük 5'inci ili. Oldukça dağınık ve zor bir coğrafyaya sahibiz. En riskli Bahçesaray, Çatak, Başkale ve Muradiye ilçelerimiz çığ açısından oldukça ciddi riskleri barındırıyor ve can kayıplarımız oluyor. AFAD İl Müdürlüğümüz tarafından bu bölgelerdeki toplamda 200 korucuya çığda arama kurtarma faaliyetini yürütebilmesi bir hafta boyunca eğitim veriliyor. Her yıl sezon öncesi 3 günlük bir eğitime tabi tutulacak, kendi normal koruculuk görevi dışında da hazır kıta olarak arama kurtarma faaliyetlerinde aktif olarak görev alacak ve AFAD ile sürekli koordine içerisinde olacaklar." dedi. (İLKHA)