"Tatmadaw’’ Myanmar ordusunun Facebook ve Instagram'da izin vermelerinin çok büyük riskler ortaya çıkaracağı düşüncesiyle ülke güvenliği için böyle bir karar aldıklarını söylediler. 1 Şubat darbesinden sonra yönergelerini ihlal ettiği için ordunun ana sayfasını zaten yasaklamıştı.

Ordunun Facebook’u 2020 seçimlerinde seçmenleri dolandırdığı iddiasını artırmak için kullandığını iddia etmişti. Facebook Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "1 Şubat darbesinden bu yana yaşanan ölümcül şiddet olayları" sonrasında "bu yasağa ihtiyaç duyulduğunu" söyledi.

Darbeye karşı düzenlenen mitinglerde ise en az üç protestocu ve bir polisin öldürülmesi, Güneydoğu Asya ulusunun seçilmiş hükümetini ortadan kaldırdı.

Facebook, Tatmadaw bağlantılı ticari kuruluşların platformda reklam yayınlamasını da yasaklayacağını ve bu yasakların hemen yürürlüğe gireceğini ve "sonsuza kadar" kalacağını da sözlerine ekledi.

Ordu ve internet
Myanmar hükümeti, internet yasağının, Arakan Ordusu örgütünün eylemlerini engelleme amacı taşıdığını savunuyor. Öte yandan yasağın, hayati bilgiye erişimden yoksun çok sayıda sivilin güvenliğini tehlikeye attığı ifade ediliyor.

Kyaw Hsan Hlaing, internetin olumsuz paylaşımları yüzünden yöre halkının grup mesajlarıyla ya da sosyal medya paylaşımlarıyla ülkede çok büyük bir iç karışıklık yaşanmasının önüne geçmek için böyle bir karar aldıklarını söyledi.