VAN- Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar iki günlük gezi için geldiği Van`da kentin imar planıyla ilgili olarak Van Kültür Çadırında yapılan toplantıya katıldı.

 

Burada konuşan Bayraktar, Van`ın menfaati için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, imar planının bir ilin anayasası olduğunu söyledi. Bakan Bayraktar, imar planının askıya çıktığını belirterek bir aylık itiraz süresinin başladığını açıkladı.

 

İmar planlarının esaslı bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, \"Önceden zemin etütleri yoktu. Planları belediye ile beraber yapıyoruz. Kimin itirazı varsa sivil toplum kuruluşlarının, arsa sahiplerinin, emlakçıların itirazlarını değerlendireceğiz. Eksikler giderilecek. İtiraz süresince tam doğru bir şey yapılmadı ise yine revize ederiz. Bir yıldır imar planı yok eleştirileri vardı. Şimdi askıda ruhsatları da durdurmayacağız\" dedi.

 

Fay hattı üzerinde bulunan Türkiye`de depremleri lehlerine çevirmeleri gerektiğini anlatan Bakan Bayraktar, \"Bir şehrin yol haritasını gösteren imar planları metanetli bir iştir. Bu nedenle imar planları yapboz tahtasına döndürülmemelidir\" ifadelerini kullandı.

 

Van`ın Doğu`nun Paris`i olarak adlandırıldığını belirten Bayraktar, 2014 yazından itibaren Van`da ekonomi başta olmak üzere bir canlılığın olacağına dikkat çekerek şehirde 2-3 tane cazibe merkezi olacağını aktardı.

 

Bir ilin yol haritasının o şehrin imar planları olduğunu belirten Bayraktar, \"Van`da 2011 yılı 23 Ekim`de büyük bir deprem yaşadık. Gerçekten analar evlatlarını kaybetti. İnsanlar kardeşlerini, babalarını kaybettiler. Rakam çok büyük ancak bu daha büyük olabilirdi. Allah bizi kayırdı. Allah bir daha bu afetleri ülkemize yaşatmasın. Van`da yapılanlar yeterli diyemiyorum ama mukayese ettiğimizde başka ülkeler bu süre içerisinde geçici konutlarını yapamazken biz, 7 bin 500 aile için konutları yetiştirdik\" şeklinde konuştu.

 

Van`ın nüfusunun 1 milyonun üzerinde olduğunu dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, imar planı bittikten sonra vatandaşı yatırım konusunda sıkıştıracaklarını aktardı. Bölge`deki diğer şehirlerden de Van`a yatırım yapılmasını isteyeceklerini ifade eden Bayraktar, \"Van`a yatırım yapın diyeceğiz. Bitlis`i, Muş`u ve Ağrı`yı da kapsayan bir merkez oldu bu şehir. Cazibe merkezi oldu gidin yatırım yapın çok güzel imar planları oldu diyeceğiz\" dedi.

 

Toplantıya katılan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, imarla ilgili yaşanan sıkıntıları birinci ağızdan bakan Bayraktara aktarırken Eğitimli Emlakçılar Derneği Başkanı ve birçok mimar salonda söz alarak imar planı ile ilgili olarak merak ettiklerini Bakan Bayraktar`a aktardılar. (Murat Dalgın-İLKHA)