AA-Silahlı Çatışmaların Konumlanması ve Olay Veri Projesi (ACLED) adlı sivil toplum kuruluşunun raporunda, Hindistan'ın Pakistan'ı iki ülke arasında 2003'te imzalanan ateşkes anlaşmasını 2020'de 5 bin 133 kez sınır ihlal etmekle suçladığı, Pakistan'ın da Yeni Delhi yönetimini 1600’den fazla sınır ihlaliyle itham ettiği aktarıldı.

Raporda, iki ülke sınırının "sıcak" kalmaya devam edeceği ve Cammu Keşmir’deki durumun daha da kötüleşebileceği vurgulandı.

Hindistan’ın Cammu Keşmir bölgesinin özel statüsünü 5 Ağustos 2019’da değiştirerek merkezi yönetime bağlı iki bölgeye çevirmesinden sonra bu politika değişikliği nedeniyle yerli ve yabancı militanların etkinliğinde ani yükseliş olabileceğine işaret edildi.

Raporda, "özel statüsünün kaldırılmasının bölge hakkında hayal kırıklığı yarattığı, yabancı örgütlerin Keşmirlilerin hayal kırıklığından faydalanarak kendilerine destekçi toplamaya çalıştığı" kaydedildi.


Yeni vatandaşlık kanununun, bölge dışındaki Hindistan vatandaşlarının Cammu Keşmir bölgesinden toprak satın almasına izin veren toprak kanunlarının olumsuzluklara neden olabileceğine dikkat çekildi.

Raporda, ilgili kanunların yanı sıra yerel yasama meclisinin üye yapısını, iktidarın Hindulara geçecek şekilde yeniden yapılandırılmasını hedefleyen bir uygulamanın bölgedeki militan grupların faaliyetlerini artırmasına yol açabileceği belirtildi.

Hindistan’ın 2020'de Cammu Keşmir bölgesinde Hint yönetimi yanlısı siyasilerin önünü açtığı, müzakere fırsatlarından yüz çevirmeye ve kontrolünü sıkılaştırmaya odaklandığı vurgulanan raporda, Yeni Delhi yönetiminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde sokağa çıkma yasağı uygulamalarını bölgede istihbarat toplamak ve militanlara karşı operasyonlarını yoğunlaştırmak için kullandığı da aktarıldı.

Raporda, Pakistan’ın ise Hindistan’ın bu adımlarına uluslararası diplomatik forumlarda, Yeni Delhi yönetiminin sınır ve insan hakları ihlalleriyle sınır hattında şiddeti kışkırttığı söylemlerini kullanarak karşılık verdiği ifade edildi.

İki ülkenin de iş birliğine dayanmayan askeri stratejiler benimsediği belirtilen raporda, Cammu Keşmir çatışmasını çözmek için ikili teşebbüslerin yakın gelecekte olası görünmediğinin altı çizildi.