MUŞ - Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı`nın (DAKA) Mart ayı toplantısı, Van Valisi Münir Karaloğlu Başkanlığında Muş`ta yapıldı. Saat: 11.00`da Muş Valiliği Toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Karaloğlu, ajansın 2012 yılında bölgede üretime yönelik sunduğu desteğin 20 milyon liraya ulaştığını belirtti.
Bu tutarın destek sağlanan proje sahiplerinin eş finansmanlarıyla birlikte 40 milyon liraya ulaşmasını beklediklerini ifade eden Karaloğlu, \"Ajansın sorumluluk alanına giren bölge illerinde dönüşümlü olarak her ay toplantılarımızı yapıyoruz. Bugünkü en önemli gündem maddemiz 2012 yılı bütçe ve çalışma programında yer alan yatırım altyapısının güçlendirilmesine yönelik küçük ölçekli altyapı projeleri ve mali destek programıdır\" şeklinde konuştu.
2011 yılında Van`da meydana gelen deprem nedeni ile mali desteklerin gecikmeli olarak çıktığını hatırlatan Vali Karaloğlu, \"Bugünkü Yönetim Kurulumuzun en önemli gündem maddesi olarak 2012 yılı Bütçe ve Çalışma Programında yer alan Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programının değerlendirme sonuçlarının görüşülmesi yer almaktadır\" ifadelerini kullandı.
2011 yılında Van ilinde yaşanan depremler sebebiyle Ajansın 2011 Mali Destek Programlarına 2012 yılında gecikmeli olarak çıktığını belirten Karaloğlu, \"İlk olarak 2012 yılının Haziran ayında yenilenebilir Enerji ve Hakkâri`ye özel Meyve ve Sebzeciliğin geliştirilmesi mali destek programlarına çıkılmış. Bu programlar sonucunda başarılı projelere yenilenebilir enerjide 7 milyon, Meyve ve Sebzeciliğin Geliştirilmesinde 2 milyon 550 bin olmak üzere toplamda 9 milyon 550 bin lira destek sağlanmıştır. Bugün Yönetim Kurulumuzda görüşülecek olan Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programına ayrılan 10 milyon 430 bin TL kaynak ile birlikte, Ajansımızın bölgemizde üretime yönelik toplam desteği 2012 yılı için toplamda 20 Milyon TL`ye ulaşacaktır. Tutarın destek sağlanan proje sahiplerinin eş finansmanları ile birlikte 40 milyon TL`ye ulaşması beklenmektedir\" dedi.
Karaloğlu, bunun sadece gecikmeli olarak çıkılan 2012 Mali Destek Programları ile sağlanacak destek ve toplam yatırım tutarları olduğunu söyledi.
Karaloğlu açıklamasının sonunda, \"Buna ilave olarak Ajansımız 2013 yılında 2 başlıkta daha Mali Destek Programına çıkmış bulunmaktadır. Son başvuru tarihi 15 Mart olan bu başlıklardan birincisi 2012 yılındaki Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programının devamı niteliğindeki 8 milyon TL bütçeli 2013 yılı Küçük Ölçekli Altyapı mali destek programı, diğeri ise 10 milyon bütçeli imalat sanayine yönelik İktisadi Kalkınma Mali Destek Programıdır. Toplam 18 Milyon Bütçeli bu iki mali destek programları ile de eş finansmanları ile birlikte toplam 36 milyon TL`lik yatırım gerçekleşmesi beklenmektedir. Kısaca ajansımız ve bölgemiz için bereketli bir yıl olacağı şimdiden belli olan 2013 yılı içinde sağlanan toplam destek miktarı 38 milyon liraya, eş finansmanla birlikte gerçekleşecek toplam yatımım miktarı ise 76 milyon liraya ulaşacaktır. Kalkınma Ajansımız, mali destek programlarının yanında, onun dayanağı olan bölge planı çalışmalarına da devam etmektedir. 2014-2023 Bölge Planı hazırlık çalışmaları kapsamında düzenlenen il ve ilçe sektör toplantıları çalışmalarının ilk aşaması tamamlanmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde katılımcı ve bölgenin önceliklerine yönelik olarak hazırlanacak olan bölge planımız, Yönetim Kurulumuzun katkıları ve onayı ile 2014-2023 yıllarının yol haritasını oluşturacaktır. Yönetim Kurulu ve Kalkınma Kurulu üyeleri ile Genel Sekreterimiz başta olmak üzere tüm Ajans personelini gerçekleştirmiş oldukları bu özverili çalışmalarından dolayı tebrik eder, alacağımız kararların bölgemize hayırlı olmasını temenni ederim\" ifadelerini kaydetti.
Toplantıya Muş Valisi Ali Çınar, Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, belediye başkanları ile Sanayi ve Ticaret Odası başkanları ve il genel meclisi başkanları katıldı. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)