BBC'ye konuşan aşı programından sorumlu bakan yardımcısı Nadhim Zahawi, sınırlamaların iki aşamada kaldırılmasının öngörüldüğünü söyledi.

8 Mart: Tüm okullar yeniden açılacak. Okul sonrası sporlar ve diğer aktivitlere izin verilecek. Park gibi dinlenme alanlarında iki kişi bir araya gelebilecek. Huzurevlerinde kalanların bir ziyaretçi ile fiziksel temas kurmasına olanak sağlanacak.

29 Mart: Açık havada altı kişiye kadar buluşmalara izin verilecek. Buna evlerin bahçeleri de dahil olacak. Açık hava spor tesisleri de kapılarını tekrar açacak. Açık hava spor tesisleri kapılarını tekrar açacak

BBC Siyaset Muhabiri Laura Kuenssberg, sınırlamaların beşer hafta arayla kademeli olarak kaldırılacağını aktardı.

Başbakan Johnson daha önce her aşamada virüsün hangi hızda yayıldığının inceleneceğini ve bir sonraki adımın ona göre atılacağını söylemişti.

Johnson'ın hedefi, "kaldırılan bir önlemi geri getirmeyecek şekilde" ilerlemek.

Bu adımlar aşılamanın planlandığı gibi gitmesi, aşıların ölümleri ve hastanede tedavi gerektiren hastaların sayısını azaltması ve yeni varyantların ilave risk getirmemesi gibi faktörlere bağlı olacak.

BBC Sağlık Muhabiri Nick Triggle

Yol haritasında en ilginç şeylerden biri, vaka sayılarındaki artışın önlemleri gevşetmek için bir engel olarak görülmeyecek olması.

Bazı bilim insanları ve öğretmen sendikaları, vakalarda artışa izin verilmemesi gerektiği görüşünde.

Fakat hükümet vaka sayılarını değil hastaneye kaldırılan kişilerin sayısındaki artışın kararlarda etkili olacağını belirtiyor.

Bu önemli bir fark. Aşı programı vaka sayılarıyla hastaneye yatışlar arasındaki paralelliği kıracak.

Hükümetin danışmanları okulların önemli bir bulaşım kaynağı olmadığı görüşünde. Fakat tüm okulları açmak elbet bir miktar artışa yol açacaktır.

Hastanelerde tedavi görenlerin sayısı hâlâ 2020 baharındaki zirve seviyelerine yakın seyrediyor.

Dahası, aşıların yapılmaya başladığı bir dönemde vaka sayısının artması mutasyon riskini artıracaktır.

Ancak İngiltere'nin aşılamada yol aldığı mesafe bu konuda manevra alanı sağlıyor.

Başbakan Johnson'ın yol haritasının parçası olarak İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu aşıların bulaşım oranına etkisine dair verileri de yayımlayacak.

Sağlık Bakanı Matt Hancock'a göre aşı yaptıran kişilerin bulaştırıcılık oranı, ilk dalgadakine kıyasla "keskin şekilde" düştü.

Hancock bununla birlikte hastanede tedavi gören kişilerin sayısının hala yüksek olduğunu söyledi. Halen bu sayı 18 bin civarında.

Ülkede şimdiye kadar 17,5 milyon kişiye ilk doz aşı yapıldı. Bu kişilerden 334 bini ikinci doz aşılarını da oldu. 50 yaş üzerindeki herkesin 15 Nisan'a kadar, geri kalan nüfusun da Temmuz sonuna kadar aşı olması hedefleniyor.

50 yaş altı grupta aşılamanın hangi kriterlere göre ilerleyeceği konusunda da bu hafta bir açıklama yapılması bekleniyor.

Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine Avrupa'da en fazla Covid-19 kaynaklı ölümün görüldüğü ülke olan İngiltere'de toplam ölü sayısı 120 bini geçti.

Ülkede dün de 215 kişinin öldüğü açıklanmıştı.