Kurul gerekçe olarak Anayasa`nın 76. maddesini gösterdi. Madde, örgüt suçundan 1 yıl ve daha fazla hapis cezası alanların milletvekili olamayacağını öngörüyor.

Hatip Dicle`nin `terör örgütü propagandası yapmak` suçundan aldığı 1 yıl 8 aylık hapis cezası, 9 Haziran tarihinde kesinleşmişti.

YSK, Diyarbakır`dan 78 bin oy alarak seçilen KCK tutuklusu Hatip Dicle`nin milletvekilliğini düşürdü. Açıklama kurulun başkanvekili Turan Karakaya`dan geldi.

Kurul bu kararına gerekçe olarak, Hatip Dicle`nin `terör örgütü propagandası yapmak` suçundan aldığı 1 yıl 8 aylık hapis cezasını gösterdi. Anayasa`nın 76. meddesine vurgu yapılan gerekçede, maddenin, örgüt suçundan 1 yıl veya daha fazla hapis cezası alanların milletvekili olamayacaklarını hükme bağladığı belirtildi. (Dicle`nin bu cezasıyla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi geçen hafta bir karar vermiş ve Dicle`nin KCK Davası kapsamında tutuklu kaldığı 453 günlük sürenin, 1 yıl 8 aylık cezasından mahsup edilmesine kararlaştırmıştı.)

SAVUNMASI BEKLENMEDİ
YSK`nın daha önceki açıklaması, Dicle hakkındaki kararın savunması alındıktan sonra verileceği yönündeydi. Tutuklu olan Dicle de, dün Diyarbakır İl Seçim Kurulu`na savunma için gitmiş ve ek süre istemişti.

İTİRAZ YAPILACAK AMA...
YSK`nın, dün sabah saatlerinde başlayan ve saat 23.00`te sona eren toplantıda verdiği karara, Dicle`nin avukatlarının bugün itiraz edecekleri belirtildi.

YSK`nın da bugün asil üyelerin yanı sıra yedek üyelerin katılımıyla toplanacağı ve itirazı değerlendireceği kaydedildi. Öte yandan, bugüne kadar yedek üyelerin katıldığı toplantıda kararların değişmediğine dikkat çekildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?
YSK`nın bu kararı sonrası akıllara iki soru geliyor: Diyarbakır`dan Meclis`e hangi aday gidecek ve YSK Dicle`nin milletvekilliği başvurusunu niye kabul etti?

İlk soruya ilişkin YSK, Diyarbakır İl Seçim Kurulu`nu işaret etti. Açıklamada ya bağımsızlardan ya da bir parti adayının Meclis`e gireceği belirtildi. Ancak burada da, başka bağımsız milletvekili adayı olmaması dikkat çekiyor. Bu durumda bir parti adayının ki, o da AK Parti olacak, Meclis`e gideceği yönünde yorumlar yapılıyor.

`YSK Dicle`nin milletvekilliği başvurusunu niye kabul etti?`ye yanıtı ise, Dicle hakkındaki 1 yıl 8 aylık hapis cezasının kesinleştiği tarih veriyor. Yargıtay, Dicle`nin `terör örgütü propagandası yapmak` suçundan aldığı hapis cezasını seçimlerden 3 gün yani 9 Haziran`da onaylamıştı. O tarihte de milletvekili kesin aday listeleri YSK tarafından ilan edilmiş durumdaydı.

"MECLİS`E GİTMEYİZ"
Bu arada BDP`den KCK davasından tutuklu bulunan 6 milletvekilinin hepsinin serbest bırakılması yönünde bir açıklama gelmişti. Açıklamada, aksi bir durumda Meclis`e girilmeyeceği belirtilmişti.

BİR YORUM: DOĞRU VE YANLIŞ
Ceza hukukçusu Yılmaz Yazıcıoğlu:

"Bir yandan doğru bir yandan yanlış bir karar.

Diyarbakır`dan bağımsızlar 6, AK Parti 5 milletvekili çıkarmıştı. Dicle`nin
vekilliğinin düşmesiyle Meclis`e gitmesi gündeme gelecek isim, AK Parti`nin
6. sıra adayı olan Yüksek inşaat
mühendisi Oya Eronat.
OYA ERONAT
Anayasa’nın 76. maddesi kimlerin milletvekili olamayacağını düzenliyor. Milletvekili Seçimi Kanunu da kimlerin aday olup olamayacağını belirliyor. Hatip Dicle’nin mahkum olduğu suçtan dolayı milletvekili olamaması söz konusu.

Ancak YSK seçilmesine izin verdi ve seçildi. Bu olduğuna göre Anayasa’nın 83. maddesi gündeme gelir ve buna göre milletvekili sıfatının düşürülmesi gerekir. Ancak 83. maddede hangi suçlardan dolayı milletvekilliğinin düşürüleceği düzenlenmemiş. Yani Anayasa’da bir boşluk bulunmakta. Milletvekili Seçimi Kanuna atıf olabilir ancak Anayasa atıf yapmadığı için ve 83. maddeye geçildiğinden dolayı hukuki bir boşluk bulunmakta.

YSK’nın, seçildikten sonra mazbatasını vermekten başka çaresi olduğunu düşünmüyorum. Fiili olarak karar doğru olabilir ancak hukuki olarak doğru bulmuyorum."

Ajanslar