DİYARBAKIR - Geçtiğimiz günlerde Mardin`de bir araya geldiği sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderlerinin gündeme getirdiği Kürtçe vaaz talebine \"Önemli olan hangi dilde söylediği değil, ne söylediğidir. Hutbelerin içinde zaten Arapça var. Türkçe olarak bugüne kadar anlatılıyor. Birileri `ben Kürtçe daha iyi istifade ediyorum` diyorsa hoca efendilerin bunu karşılaması lazım\" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a Diyarbakır`dan destek geldi.

 

`Tüm diller Allah`ın ayetleridir`
Din Görevlileri Birliği Derneği (Din -Bir- Der) Diyarbakır Şube Başkanı Kutbettin Akdemir, Başbakan Erdoğan`ın Kürtçe vaaz ve hutbe konusundaki açıklamasının olumlu ve yerinde olduğunu ifade ederek, tüm dillerin Allah`ın ayetleri olduğuna vurgu yaptı. Kürtçe vaaz ve hutbe uygulamasının geciktiğini sözlerine ekleyen Akdemir, \"Çünkü bu ülkede çeşitli dilleri kullanan vatandaşlarımız vardır. Türkiye`de beli bir nüfusa sahip olan bir halk kitlesi vardır. Tabi ki bu insanların camilerde hutbe ve vaazlarda sorumluluk ve mükellefiyetlerini anlamaları gerekir. Bu merhaleden sonra camilerimizde mihrap ve vaazlarımızda Kürtçe olarak İslam Dini anlatılırsa muhakkak Kürtçe bilen halkımız daha güzel bir şekilde dinini anlayacaktır\" dedi.

 

`Tüm insanlar rahmet musluklarından istifade etmesi gerekir`
Tüm insanların rahmet musluklarından faydalanması gerektiğini dile getiren Akdemir, \"Bu rahmetin muslukları açık olması gerekir. Tüm insanlar ve âlem Hz. Peygamber`in rahmetinde istifade etmesi gerekir\" ifadelerine yer verdi. Akdemir daha sonra, \"Kürtçe vaaz ve hutbe verilen camiler tamamı ile doluyor, caminin dışına bile taşıyor, bundan dolayı ana dilden dini anlatmak, çok yerinde olacak bir uygulamadır\" şeklinde ifadelere yer verdi.

 

Akdemir son olarak, Kürtçe vaaz ve hutbe uygulamasının kanuni güvence altına alınması gerektiğini belirtti.

 

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Sabır Camiinde Kürtçe vaaz verildiği için memnuniyetlerin dile getiren cami cemaati, Başbakan Erdoğan`ın Kürtçe vaaz ve hutbe konusundaki söylemlerinin bölge halkı için iyi bir gelişme olduğunu belirtiler.

 

`Kürtçe vaaz bize heyecan veriyor`
Kürtçe ana dilleri olduğu için vaaz ve hutbeyi daha çok anladıklarını belirten Mehmet Ateş, \"Daha doğrusu şimdiye kadar verilen Türkçe vaaz ve hutbelerden hiçbir şey anlamadık. Ama Allah razı olsun hocamız bize Kürtçe vaaz veriyor. Hocamızın verdiği Kürtçe vaazdan dolayı da ayrıca bizi bir heyecan sarıyor. Sadece vaazla yetinilmeli hutbelerinde Kürtçe verilmesi gerekir\" dedi.

 

`Ana ve babamızın dilinden İslam`ı daha fazla anlıyoruz`
Ahmet Çelik ise kendileri için Türkçe veya Kürtçenin fark etmediğini dile getirerek, \"Ama Kürtçe anne ve babamızın dili olduğu için muhakkak ki Kürtçe vaaz ve hutbeyi anlıyoruz, durum bu olunca yetişecek olan neslimize de dinimiz İslam` daha güzel bir şekilde anlatmış olacağız. Tabi devlet bu konuda çok geç kaldığı için epey geri kaldık\" ifadelerine yer verdi.

 

`Kürtçe vaaz ve hutbe Kürtlerin yaşadığı her yerde verilsin`
Cami cemaatinden Mehmet Tekay da, kişi hangi dilde anlıyorsa vaaz ve hutbelerin daha fazla o kişinin üzerinde tesir bıraktığına dikkat çekerek, \"Ben Arapçayı anlamadığım gibi Türkçeyi de anlamıyorum. İnancınız olsun ben anladığım dilde yani Kürtçe olarak vaazı seydamdan dinlediğim zaman daha fazla mutmain olurum. Ancak eşitlik olursa İslam davasını daha fazla anlamış olacağız\" diyerek Kürtçe vaazın Kürtlerin yaşadığı bütün yerlerde verilmesi isteğinde bulundu. (Osman İçli - İLKHA)