DOĞRUHABER / Hasan Işık

 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenişinde, salgın tedbirlerinden etkilenen hizmet sektörleri başta olmak üzere sıkıntı yaşayan esnafların ve şirketlerin bulunduğunu da bildiklerini belirterek, hayata geçirdikleri toplamı 311 milyar lirayı bulan destek ve teşviklerle bu sıkıntıları bir nebze hafifletmenin gayreti içinde olduklarını aktardı.

Sadece sosyal koruma kalkanı kapsamında sosyal destek, kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, işsizlik ödeneği, normalleşme desteği başlıkları altında millete aktardıkları kaynağın 53 milyar lirayı bulduğunu vurgulayan Erdoğan, "Kısa çalışma ödeneğinin süresini son defa olarak mart ayı sonuna, asgari ücretteki artış miktarı kadar yükselttiğimiz nakdi ücret desteğinin süresini de 17 Mart'a kadar uzattık." dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

Kısa çalışma ödeneği, işverenin haftalık çalışma sürelerini en az üçte bir oranında azaltması, faaliyetini tamamen ya da en az dört hafta süreyle durdurması hallerinde devreye alınıyor. Üçte bir oranında azaltması demek, 6 iş günü çalışmanın yapıldığı işyerinde 4 gün çalışma yapılmaması anlamına geliyor. Bu kapsamda da işçilere kısa çalışma ödeneği ödeniyor ve sağlık sigortası primleri karşılanıyor. Bunların hepsi de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor.

Bu ödenek koronavirüs salgını nedeniyle işyerlerinin yukarıda saydığımız olumsuz durumlara düşmesi durumunda devlet tarafından ödenmeye başlanmıştı.

YASAK BİTERSE İŞTEN ÇIKARMALAR BAŞLAR

Henüz ne dünyada ne de ülkemizde salgın kontrol altına alınabilmiş değil. Her ne kadar aşı çalışmalarının başlaması piyasaya moral olduysa da salgının derinden etkilediği bir çok sektörde ekonomik faaliyetler hala başlayabilmiş değil.

Peki, Sayın Cumhurbaşkanı’nın duyurduğu gibi 17 Mart bu ödenek için son uzatılma tarihi ise ve dolayısıyla işten çıkarma yasağı da sona ererse bundan sonra krizdeki işyerlerinin ve bu işyerlerinde çalışanların durumu ne olacak? Doğal olarak faaliyetleri durmuş veya ciddi oranda yavaşlamış olan işyerleri için ilk çıkar yol işçi çıkarmak olacaktır. Bu da işsizler ordusunun gittikçe artacağının habercisi gibi…

Sonuç olarak yüz yüze eğitimde nasıl kılı kırk yararak ve salgının seyrine göre planlamalar yapılıyorsa aynı hassasiyet işyerleri için de gösterilmelidir. Henüz normale geçemeyen işyerlerinden destek çekilmemelidir. Aksi takdirde işsizler ordusu büyümeye devem edecektir…