MERSİN - Türkiye`de Ocak ayında yaş meyve ve sebze ihracatında yaşanan artışın Şubat ayında da devam etmesi üreticinin yüzünü güldürdü. Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz yaptığı yazılı açıklamada, Şubat ayında, yaş meyve ve sebzenin Türkiye ekonomisine 181 milyon 990 bin 619 dolarlık bir döviz girdisi sağladığını belirtti.

 

Kaçmaz yaptığı yazılı açıklamanın devamında, \"Yaş meyve ve sebze sektöründe Ocak ayında yaşanan ve sektörü son derece mutlu eden ihracat artışı, Şubat ayında da devam etmiştir\" dedi.

 

Kaçmaz, yaş meyve, sebze ve narenciye sektörünün, Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla, miktarda yüzde 14`lük, değerde ise yüzde 5`lik bir artış göstererek, Türkiye ekonomisine 181 milyon 990 bin 619 dolarlık bir döviz girdisi sağladığını belirterek , \"Şubat ayında gruplar içerisinde değerde en büyük artış, % 120 ile taze meyvede gerçekleşmiştir. Ve Türkiye Ekonomisine 13.088.917 dolarlık döviz girdisi sağlamıştır\" şeklinde konuştu.

 

Türkiye geneli en fazla ihracatı yapılan ürün Nar
Şubat ayında yaş meyvede Türkiye geneli en fazla ihracatı yapılan ürünün, değerde 9 milyon 555 bin 936 dolar ve miktarda 11 bin 802 ton ile nar olduğunu belirten Kaçmaz, \"Bunu sırasıyla ayva, elma ve armut izlemiştir. 2013 Şubat ayında taze meyvede en fazla ihracat yapılan ülke, değerde 3.032.391 $ ile Rusya Federasyonu olmuştur. Bunu sırasıyla Ukrayna, Irak ve Almanya izlemiştir\" diye kaydetti. Kaçmaz, ayrıca taze sebzede ise Şubat ayında en fazla ihracatı yapılan ürünün değerde 37 milyon 707 bin 777 dolar ve miktarda 43 bin 500 ton ile domates olduğunu ifade etti.

 

En fazla ihracat Rusya Federasyonu`na
Limonda en fazla ihracat yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Irak, Ukrayna ve Sırbistan olduğunu söyleyen Kaçmaz, \"Mandalinada en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Irak, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Suudi Arabistan ve Romanya`dır. Portakalda en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Irak, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan-Nahçivan`dır.\" dedi.

 

Kaçmaz, son olarak greyfurtta en fazla ihracat yapılan beş ülkenin sırasıyla Rusya Federasyonu, Ukrayna, Almanya, Polonya ve Bulgaristan olduğunu kaydetti. (Osman Öksüz - İLKHA)