Bütün dünyada bir küresel ısınmadan bahsedildiğine, bunun sonuçlarının ülkemizde ve ilimizde de görüldüğüne dikkat çeken Görentaş, bu sene düşen yağış miktarında bir azalma söz konusu olduğunu fakat yağışın miktarı kadar döneminin de önemli olduğunu belirterek, İlkbaharda beklenen ve ihtiyaç duyulan yağışın düşmesi ile tarımsal ürünlerin en az etkilendiği bir dönem olmasını beklediklerini söyledi.
Bütün Türkiye’de olduğu gibi Van’da da kuraklığa yönelik eylem planının olduğunu belirten Görentaş "Su ihtiyacı olmayan ve kurak alanlarda da yetiştirilebilecek ürünler noktasında çalışmalarımızı ve projelerimizi hazırladık, bakanlıklarımıza sunduk. Projelerimiz yeteri kadar ödenek alırsa kuraklığa dayanıklı, daha az su tüketen ürünlerin ekilmesine yöneleceğiz. Böylece hem gelir seviyesini arttırmak hem de suya ihtiyacı olmayan ürünlerin yetiştirilmesine öncelik vereceğiz” dedi.
“Hayvancılığa yönelim arttı”
Pandemiden sonra hayvancılığa yönelimlerin bir hayli arttığına dikkat çeken ve bu yönelimin sonucu olarak da hayvan sayısında bir artma söz konusu olduğuna dikkat çeken Görentaş “Resmi açıklama yapılmadı ama 3 milyonun üzerinde bir koyun varlığımızdan bahsedebiliriz. Ayrıca Van Valiliğimizin Ziraat Bankası ile yapmış olduğu protokol neticesinde, çiftçilerimize 100 bin TL’ye kadar sıfır faiz ve 7 yıllık bir proje uygulamaktayız. Bakanlığımızın vermiş olduğu hayvan başı destekleri ve yem bitkisi destekleri, hayvancılığın bölgemizde daha da gelişmesi açısından önem arz ediyor.
Bütün dünyada pandeminin başlangıcında gıda tedariğinde ve satışında vatandaşların aşırı yüklenmesi sonucu bir sıkıntı yaşandığını ama ülkemizde her coğrafyada farklı bir üretimin olması ve üretimimin yeterli olması hasebiyle herhangi bir problemin olmadığını dile getiren Görentaş “Çiftçilerimiz pandemi sürecinde bazı ürünlerin dikimine ve yetiştirilmesine yöneldiği için üretimde ve tedarikte herhangi bir sıkıntı olmadı. Bütün dünyada gıda fiyatlarının artmasına bağlı olarak bazı ürünlerde fiyat artışı olmuştur ama ülkemizde ve ilimizde bu anlamda herhangi bir sorun gözükmüyor şuanda.
Bazı gıda maddelerinde yaşanan fiyat artışının nedeni girdi fiyatları ile bağlantılıdır. Uluslararası piyasalara da bakıldığında ürünlerin üretimlerinde bir düşüş olmasına paralel olarak bu ürünlerde talebin artması fiyat artışlarına neden oldu diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
“Bir işte başarılı olmak için o işi sevmek lazım”
“Tarım ve hayvancılıkta başarının birinci sırrı mesleğin sevilmesidir” diyen Görentaş “Eğer bir kişi mesleğini seviyorsa o işte mutlaka başarılı olur. Azimli, bilgili, günün teknolojilerine ve imkanlarına bakarak üretim yapan herkes başarılı olabilir. Tarımsal faaliyetlerde eğer kişi araştırmacı bir ruhla hareket eder, danışma ve bilgi kaynaklarını iyi takip ederse başarılı olacağını tahmin ediyorum. Gençlerimizin son yıllarda tarıma fazla bir yönelmesi olmuyor ama bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalarla biz gençlerimizi tarımsal faaliyetlere yönlendirmeye çalışıyoruz. İnşaallah bununla, genç nüfusun da tarımda çalışmasına destek olacağız” şeklinde konuştu.
Görentaş “Ülkeler ancak üretimle bir yerlere gelebilirler. Biz bu anlamda üretim, üretim, üretim diyoruz. Ülkemizde de hamdolsun üretime yöneliş söz konusudur. Çok stratejik önemi olan gıda sektörünün insanların beslenmesinde olmazsa olmaz olduğundan dolayı üretim yapmamız gerektiğini söylüyorum. Bu bilinçle hareket edersek daha iyi noktalara geleceğimizi düşünüyorum” diye konuştu. (İLKHA)