Yargıtay 7. Ceza Dairesi, hükümlü ya da tutuklu naklinden sonra boş dönen cezaevi nakil aracının, geçiş üstünlüğü hakkı bulunmadığı, trafik kısıtlama ve yasaklarına tabi olduğu sonucuna vardı.

İstanbul`dan Ağrı`ya korumalı olarak mahkum nakli yaptıktan sonra İstanbul`a boş dönen cezaevi nakil aracının Erzurum`da radarla hız limitinin üzerinde seyrettiği anlaşıldı ve plakasına trafik cezası kesildi.

Cezanın tebliği üzerine, cezaevinden sorumlu Cumhuriyet Savcısı, nakil aracının Karayolları Trafik Kanunu`nun 71. maddesi kapsamında ``koruma ile görevli ve korunan araç`` niteliğinde olduğu gerekçesiyle ceza kesilemeyeceğini belirterek, cezaya itiraz etti.

Üsküdar 3. Sulh Ceza Mahkemesi, cezaevi aracının Karayolları Trafik Kanunu`nda belirlenen geçiş üstünlüğüne sahip araçlardan olmadığı sonucuna vararak başvuruyu reddetti.

Yerel mahkemenin kararının, kanun yararına bozulmasının istenmesi üzerine dosya Yargıtay 7. Ceza Dairesi`ne geldi.

Daire, İstanbul`a boş dönen cezaevi nakil aracının Karayolları Trafik Kanunu`nun 71. maddesi kapsamında ``koruma ile görevli ve korunan araç`` niteliğinde bulunmadığına hükmetti.

Kararda, boş cezaevi nakil aracının, geçiş üstünlüğü hakkı bulunmadığı, bu nedenle kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ve yasaklarına tabi olduğu vurgulandı.