Twitter, başlattığı 'devlet destekli hesapları' etiketleme sisteminin kapsamını genişletmeye başladı. 'Devlete bağlı hesapları tespit etmek için çalışmalarımızı genişletiyoruz' başlığı ile duyurulan kararla birlikte Türkiye başta olmak üzere İran ve Küba dahil 16 ülkenin daha etiketleneceği belirtildi. Alınan karar ile Twitter'ın müdahale ettiği ülke sayısı 21'e yükselmiş oldu.

Twitter'ın geçen sene başlattığı etiketleme sistemi ile dışişleri bakanları, kurumsal oluşumlar, büyükelçiler ve resmi sözcüler gibi hükümet yetkililerinin platform içindeki hesapları tek tek etiketlenecek.

Söz konusu kararın hem alıcısı, hem de uygulayıcısı konumunda olan Twitter'ın hangi uluslararası kanuna dayanarak veya hangi kurul eliyle etiketleme kararı aldığı bilinmiyor.

ABD'nin çıkarlarıyla çatışan, eski ABD Başkanı Donald Trump da dahil olmak üzere birçok kişi veya kurumları yasaklamasıyla da tanınan sosyal medya platformu, etiketleme politikasında çifte standart uyguladığı iddialarıyla gündeme geliyor.

Twitter söz konusu karar ile geçen ağustos ayında ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin'den bazı resmi hesapları 'etiketleme kararı almıştı. Medya alanında, Rusya ile Çin'in medya kuruluşları 'devlet destekli' diye etiketlenirken; BBC, Voice of Amerika, Deutsche Welle gibi batı medya kuruluşları bu etiketlemeden muaf bırakılmıştı.

Kamuoyu etiketleme hamlesini 'siyasi müdahale' olarak değerlendirirken, Twitter yetkilileri söz konusu kararın 'yetkililerin kişisel hesaplarını diplomasi alanında kullandıklarını gördükleri için' alındığını söylüyor.