Koronavirüs sosyal mesafeli hayatı gerektirirken gerek yurt içinde gerekse yurt dışında ilgi teknelere yoğunlaştı.

Ağırlıklı yat, elektrik-elektronik, medikal, makine, inşaat, tekstil, kimya ve maden sektörlerinin faaliyet gösterdiği 31'i yabancı sermayeli 83 firmanın yer aldığı bölgede, Hollanda, Almanya ABD, İtalya, İngiltere merkezli firmalar bulunuyor.

Yat üretiminin 2000'den bu yana gerçekleştirildiği bölgede, 45 yerli ve yabancı firma, İtalya'dan İngiltere'ye, ABD'den Rusya'ya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne kadar dünyanın birçok yerinden lüks yat siparişi alıyor.

YERLİ BOT ÜRETİLİYOR
Antalya, mavi vatanın koruyucuları için de yerli bot üretiminde aktif rol üstleniyor.

Boyutuna göre 30 metrelik yatlarla başlanılan bölgedeki üretim, bugün 70 metrelere kadar ulaştı.

“SALGINA RAĞMEN TİCARET HACMİ YÜZDE 8 ARTTI”
Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, bölge olarak 2020'yi bir önceki yıla göre ticaret hacmini yüzde 8 artırarak kapattıklarını söyledi.

İSTİHDAM ARTTI
2019'da 777 milyon dolar olan ticaret hacminin, geçen yıl 840 milyon dolara ulaştığını belirten Gürses, bu durumun istihdama da yansıdığını, 5 bin civarında olan istihdamın, 5 bin 300'e yükseldiğini kaydetti.

Bölgeye yapılan yeni yatırımlarla bu yılki ticaret hacminin ciddi oranda artmasını beklediklerini vurgulayan Gürses, yurt dışından yabancı sermayeli firma çekerek, ülkede daha fazla katma değer sağlamak istediklerini dile getirdi.

SALGIN SÜRECİNDE 37 LÜKS YAT DENİZE İNDİRİLDİ
Özellikle yat sektörünün koronavirüs sürecinde çok zorlanmadığını, firmaların daha önceki bağlantıları doğrultusunda üretimlerine devam ettirdiklerini anlatan Gürses, yeni siparişler için de bağlantılar yaptıklarını bildirdi.

TEKNE BOYLARI BÜYÜDÜKÇE OLUŞTURDUĞU KATMA DEĞER ARTIYOR
Geçen yıl 37 lüks teknenin tamamlanarak sahiplerine teslim edildiğini aktaran Gürses, "2000'den bu yana yat üretiminde 442 sayısına ulaştık. Bunların toplam satış değeri de 1 milyar 277 milyon dolar. Her geçen yıl üretilen tekne boylarında bir artış söz konusu. Tekne boyları büyüdükçe oluşturduğu katma değer artıyor, istihdama, ülkenin yan sanayisinin gelişmesine büyük katkı sağlanıyor." ifadelerini kullandı.

YATIRIMLAR YABANCI FİRMALARIN MERCEĞİNDE
Gürses, bölge olarak geçen yıl yatırım faaliyetlerine de ara vermediklerini söyledi.

Gerekli tedbirler alınarak serbest bölgenin kapasitesini artıracak çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirten Gürses, yat sektörünün çıtasını daha da yukarıya taşımak adına yeni bir rıhtım inşaatına başladıklarını bildirdi.

Yeni rıhtımla daha büyük teknelere hizmet verilebileceğini, birçok lüks yatın bakım ve onarım için de Antalya Serbest Bölge'ye gelebileceğini aktaran Gürses, "Yeni rıhtım tamamlandığında 2 bin ton ağırlığına kadar yatları burada üretip, bakım ve onarım hizmetlerini sunabileceğiz." dedi.

Bölgenin sınırının 120 bin metrekarelik bir ilaveyle genişlediğine değinen Gürses, bu alanın lojistik bir avantaj sağladığını dile getirdi.