ŞIRNAK - Şırnak Üniversitesi Şırnak Meslek Yüksek Okulu, "1 Mart Muhasebeciler Günü" nedeniyle panel düzenledi.
 
Panele, Şırnak MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Koaer, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Osman Ünlü, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Nurettin Ersoy, mali müşavir ve muhasebeci ile çok sayıda öğrenci katıldı.
 
Panelin açılış konuşmasını yapan Şırnak MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kocaer, muhasebe ile ilgili bilgi vererek, "1 Mart Muhasebeciler Günü" programını düzenlememizin amacı, eğitim verdiğimiz öğrencilerimizle, muhasebecilik mesleğinin içinde olan değerli serbest muhasebeci ve mali müşavirleri buluşturmak, mesleğin avantaj ve dezavantajlarını sergilemektir" dedi.
 
Panelde konuşan Mardin-Şırnak SMMM Odası Başkan Yardımcısı Ömer Savda, muhasebe mesleğinin tarihsel gelişimini ele aldı.
 
Şırnak MYO Öğretim Görevlisi Ferhat Şirin Sökmen ise, muhasebenin, bir işletmenin can damarı olduğunu belirterek, "Muhasebe bilgi aracıdır, öngörme aracıdır. Günümüzde muhasebeciliğin önemi giderek artmaktadır. Geçmişte sadece veri tutmak iken günümüzde geleceği planlamadır, muhasebecilik. Küreselleşme, muhasebeciliği doğrudan etkilemiş ve işletmelerin uluslararası bir nitelik haline gelirken mali yapılarını da bütünselleştirmiştir. Defter tutmanın yanı sıra işletmelerin geleceğe ışık tutmak adına gerekli öngörüyü sağlayan planlamaları yapmaktır da. Günümüzde tüm muhasebeciler teknolojiyi takip etmeli, bu teknolojiye hâkim olmalıdır. Yabancı dil zorunlu haline geldiğinden muhasebe mesleğinde olanların yabancı lisan bilmek zorundadırlar. Mali, yönetsel danışmanlık yapabilmelidirler. Meslek mensuplarının küreselleşmeye paralel olarak uzmanlaşmış olmalıdır. Küreselleşme ile birlikte meslek üyelerinin dünya ölçeğinde ortak dili yakalayabilmelidirler" şeklinde konuştu.
 
Harran üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Tuncay da yaptığı konuşmada, muhasebe mensuplarının sorunlarını dile getirdi. Tuncay, konuşmasını şöyle devam ettirdi: "Bu mesleğin çok meşakkatli ve zahmetli sorunları vardır. Her gün bu sorunlarla karşılaşmaktayız. En başta yeterlilik sorunu var. Yeterlilik olmazsa olmazdır. Mesleğe başlamadan önce mutlaka belli bir dönem stajdan geçmeniz gerekir. Mesleğimizde en çok gerekli olan pratikte mesleği öğrenmek iken ancak lisans düzeyinde bile sadece teorik bir bilgi verilmektedir. Meslek mensuplarının, meslek içinde kendi çabalarıyla pratik içinde pişmektedir. Yani teorik eğitimin yanı sıra pratik de önemlidir. Ya da pratiğin yanında teorik eğitimde alınması gerekir. Muhasebe mesleğinde en büyük sorun, baştan sonuna kadar muhasebe mesleğine ilişkin bir kaynağın olmamasıdır."
 
Panelde son olarak konuşan Cizre Vergi Dairesi Müdürü Seyfettin Şimşek ise muhasebe mesleğinin vergisel boyutunu dile getirerek, "Vergi mevzuatı çok karışık. Türkiye genelinde gelirlerin yüzde 40`ını vergiler oluşturmaktadır. Meslek mensupları, işe başlarken vergi dairesiyle işleri çok olacak. Vergi ve vergi daireleri, muhasebecilerin en çok ilgilendikleri kurumlardır. Vergi, sistemimiz çok karışık ve mevzuatı çok karmaşık. Vergi, kamu harcamalarının finansman edilmesi içindir. Devletin egemenlik hakkını kullanmak suretiyle vergi toplar. Bunu bütün çağdaş devletler yapar" şeklinde konuştu.
(Muhammed Müdür - İLKHA)