Günlük 100 ünite kan bağışının verildiğini belirten Mücde, 21 Şubat'a kadar 09.30-18.00 saatleri arasında Dörtyol Saat Kulesi önündeki Kan Bağış Tırına halkı beklediklerini ifade etti.

6 İlde 48 hastanenin kan ihtiyacını karşılamak için kan bağış organizasyonları düzenlediklerini dile getiren Mücde, "Kan, yaşam için hayati bir öneme sahiptir. Sağlıklı kişiler kendi kanını üretmektedir. Fakat talasemi, lösemi ve kanser hastaları kan ve kan ürünlerini dışarıdan sağlamak zorundalar. Bu nedenle bu kişilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için mutlaka düzenli olarak kan almaları gerekmektedir. Bunun dışında acil olarak yapılması gereken ameliyatlar için de kan ve kan ürünlerine ihtiyaç vardır." diye konuştu.

"Kan bağışı hem vicdani sorumluluk hem de zorunluluktur"

Günümüzde kanın tek kaynağının sağlıklı bireylerin yapmış olduğu bağışlar olduğunun altını çizen Mücde, "Kızılay ülke genelinde devlet ve özel tüm hastanelerin kan ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadır. Malum Coronavirus salgını ile mücadelede alınan tedbirler nedeniyle Kızılay kan stokları hızla azalmaktadır. İleride yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına kan bağışı yapılması çok büyük önem arz etmektedir. Bu hem vicdani bir sorumluluk hem de vahim tabloların oluşmaması adına vicdani bir zorunluluktur. Azalan kan stoklarını kritik düzeyin üzerinde tutmak adına Kızılay Diyarbakır Güney Anadolu Bölge Kan Merkezi bölgesinde bulunan 6 ildeki (Diyarbakır, Batman, Mardin, Bingöl, Siirt ve Şırnak) 48 hastanenin kan ihtiyacını karşılamak için kan bağış organizasyonları düzenlemektedir. Bu kapsamda Kızılay'ın kan bağış aracı 21 Şubat'a kadar 09.30-18.00 saatleri arasında Bingöl Dörtyol kavşağı Saat Kulesi önünde hizmet vermektedir." ifadelerini kullandı.

"Her sağlıklı birey kan bağışında bulunabilir"

18-65 yaş arası 50 kilogramın üzerinde olan her sağlıklı bireyin kan bağışı yapabileceğini dile getiren Mücde, erkekler için yılda 4, kadınlar için ise yılda 3 kere kan bağışlamanın sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.

"15 dakikanızı verin 3 can kurtarın"

Kan vermenin 15 dakika süren basit bir işlem olduğuna işaret eden Mücde, "Bu 15 dakika süren işlem içerisinde vatandaşlarımızın sağlığına olumsuz etki edecek herhangi bir şey yok. Kızılay kan merkezleri hastane değil, sağlıklı insanların geldikleri, 2 saatte bir dezenfektan uygulamasıyla temizlenen hijyenik ortamlar. Hayat kurtarmak adına 15 dakikamızı ayırarak başkasının bir ömrü olabiliriz ve unutmayalım ki bu kan bir gün bize veya sevdiklerimize de lazım olabilir. Bir ünite kan, 3 can demektir. Ne kadar çok duyarlılık o kadar çok hayat kurtarmak demektir. Bingöllü vatandaşlarımızı kan vermeye davet ediyorum. Şimdiden tüm Bingöllülere teşekkür ederiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)