Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumhur İttifakı'ndaki ortağımızla bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz.” açıklamasının ardından gözler yeni yapılacak anayasa çalışmalarına çevrildi.

 

“Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışmasının zamanı gelmiştir” diyen Erdoğan, anayasa çalışmalarının şeffaf şekilde gerçekleştirilmesi ve ortaya çıkan metnin de mutlaka milletin takdirine sunulması gerektiğini söylemişti.

Mardin halkı, yeni anayasa beklentilerini İLKHA ile paylaştı. Halk, darbe ürünü olan 1982 Anayasası’nın gecikmeli de olsa değiştirilmesinin elzem olduğunu söylüyor.

 

 “Sivil anayasa elzemdir, zaruridir, ihtiyaçtır”

Gazeteci-Yazar Emin Karakulak, “Hür ve özgür iradeye dayalı sivil bir anayasa Türkiye için elzemdir, zaruridir, ihtiyaçtır.” dedi.

Yaklaşık 40 yıldır yürürlükte olan askeri darbe anayasası ile yönetildiklerini kaydeden Karakulak, şöyle dedi:

“1960’larda bir anayasa yapıldı, şimdikinden daha demokrattı. 1982’de darbe ile beraber anti demokratik bir anayasa yürürlüğe girdi. 40 yıldır da bu darbe anayasası ile yönetiliyoruz. AK Parti’nin iktidara geldiği 2003’lerde yeni bir anayasa yapılması lazımdı. Başkanlık sisteminden önce sivil bir anayasaya ihtiyaç vardı ama yapılmadı. İnşallah bundan sonra yapılır. Özgürlükleri kısıtlamadan, hür bir sivil anayasa artık elzemdir. Ben yeni anayasa çalışmalarını destekliyorum.”

 

“Yasalarımız ahlaki olması lazım”

1982 Anayasası’nın darbe anayasası olduğunu ve millete hiçbir faydasının dokunmadığını dile getiren Halit Solhan, “Adaleti, ahlakı, özgürlükleri ve insan haklarını önceleyen bir anayasa hepimiz için iyi olacaktır. Artık sıfırdan sivil bir anayasa yapılması zaruri bir ihtiyaç haline gelmiştir. Her yasa ahlaki olmayabiliyor, örneğin Avrupa’da birçok yasa ahlaki değildir Bu yüzden yasalarımızın ahlaki olması lazım, insanı merkeze alması lazım, özgürlükleri kısıtlamaması lazım diye düşünüyorum.” dedi.

 

“Yeni anayasa kapsayıcı olması lazım”

Vatandaşlardan Ahmet Kartal da yeni anayasanın herkesi savunması gerektiğini söyledi.

Kartal, “Yeni yapılacak anayasa herkes için olmalıdır. Kapsayıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Yani bir ırka, bir millete, bir dile hapsedilmemesi lazım. Anayasa hepimizin içindir ve hepimizi kapsayacak şekilde hazırlanması gerekir. Ben öyle bir anayasa istiyorum.” diye konuştu.

 

“İslami ve insani bir anayasa istiyoruz”

Yeni anayasanın tartışmasız yapılması gerektiğini ve çok geç kalınmış bir karar olduğunu dile getiren esnaf Şeyhmus Demir, şöyle konuştu:

“Çok şükür bizler Müslüman’ız. Bu nedenle yapılacak yeni anayasa dinimize ve örfümüze uygun olması gerekir. Hem bizim için hem de geleceğimiz için uygun bir anayasa yapılması lazım. İslami ve insani bir anayasa istiyoruz. İnşallah herkesi memnun eden bir anayasa olur.”

 

“Osmanlı’da kullanılan anayasa neyse o anayasayı talep ediyoruz”

Yeni anayasanın dine uygun olması gerektiğine dikkat çeken Abdulbasıt Efe, “82 darbe anayasası bize uymadığı için çok geç kalınmış bir adım. Ancak Müslüman olmamız hesabiyle bize Asrı Saadeti yaşatacak bir anayasa olması gerekir. Osmanlı Devleti olarak bin yıllık bir geçmişimiz var. Osmanlı’da kullanılan anayasa neyse o anayasayı talep ediyoruz.” dedi. (İLKHA)