İsrail`in dünyada büyük tepki uyandıran Batı Şeria ve Tel Aviv arasındaki `ırkçı otobüs` uygulaması protesto edildi. Filistinliler, Afikim firmasına ait iki otobüsü Kafar Kasem kasabasında ateşe verdi. Duraklarda da gösteri yapan Filistinliler, `Bu utancı sonunda aşacağız` yazılı pankartlar taşıdı.

Filistinlilerin Yahudilerle aynı otobüslere binmesini yasaklayan İsrail yönetiminin kararına ilk cevap, Batı Şeria`lılardan geldi. Batı Şeria ve Tel Aviv arasındaki `ırkçı otobüs` uygulamasına tepki gösteren Filistinliler, Afikim firmasına ait otobüsleri Kafar Kasem kasabasında dün ateşe verdi. Kundaklamada iki otobüs tamamen kül haline geldi. Olaydan sonra İsrail firmasının Filistinlileri taşıyan otobüsleri başka bir mevkiye naklettiği kaydedildi.

Irkçı uygulamayı ptotesto eden Filistinliler Kalkilya yakınlarındaki Eyal kontrol noktasında ve otobüs duraklarında `Bu utancı da aşağız!`, `Erdem!` yazılı pankartlar taşıdı. Bazı Filistinliler de üzerinde İngilizce ve Arapça `Özgürlük!` ve `Adalet!` yazısı bulunan tişörtler giydi.

Derhal Durdurulsun!

Dünyayı şoke eden ırkçı uygulamaya hem İsrail hem de dünya medyası büyük tepki gösterdi. İsrail`de yayımlanan Haaretz gazetesi Başbakan Binyamin Netanyahu`ya, `Bu ırkçı uygulama derhal durdurulsun!` diye seslendi. Amerikan Wall Street gazetesi ise ırkçı uygulamaya İsrail yüksek mahkemesinin onay vermesine tepki gösterdi.

Gazete, `İsrail mahkemesinin aldığı bu karar, ABD yüksek mahkemesinin 1896 yılında aldığı ve 1954 yılına kadar süren siyah beyaz ayrımcılığının temeli olan `Plessy v. Ferguson` kararına benziyor` diye yazdı. Gazete, İsrail`in işgal altında bulundurduğu Filistin`de yaşayanlar için böyle ırkçı bir karar almasının uluslararası yasalara aykırı olduğunu kaydetti.

Biraz Erdem!

Filistinliler, ırkçı otobüsleri, `Bu utancı da aşağız!`, `Erdem!` yazılı pankart (solda) ve üzerinde İngilizce ve Arapça `Özgürlük!` ve `Adalet!` yazısı bulunan tişörtlerle protesto etti.

Irkçı Yasanın Gerekçesi: Ayrı Ama Eşitsiniz!

ABD`deki Irkçılığın temeli olan `Plessy v. Ferguson` kararı, Amerikan Anayasa Mahkemesi tarafından 26 Mayıs 1896 yılında kabul edildi. 1954 yılında iptal edilen yasaya göre, kamusal alanda siyah ve beyazların `ayrı ama eşit` olduğu kaydedildi. Bu yasaya dayanarak okul, otobüs, işyerleri ve lokantalarda siyahlara karşı ayrımcılık uygulandı. Hatta siyahlarla beyazların aynı çeşmeden su içmesi bile yasaklandı.

Belçika`da Peres Protestosu

Brüksel Serbest Üniversitesi öğrencileri, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres için verilen yemeğe rektörlerin katılmaması için gösteri yaptı. Öğrencilere göre yemek, İsrail katliamlarına destek vermek anlamına geliyor.

(Yeni Şafak)