VAN - Van il Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, 01-07 Mart Yeşilay Haftası nedeniyle, bağımlılık yapan maddeler ve alkollü içecekler hakkında bir açıklama yaptı.
 
Pasif etkilinim ve bağlı hastalıkların kapalı alanlarda sigara içimi engellenerek kontrol altına alınabilileceğine dikkat çeken Dr. Acar, "Alkollü içki veya uyuşturucu alanlar önce rahatlık, baş dönmesi duyar, sonra sarhoş olurlar. Sarhoşlar doğru düşünüp doğru karar veremezler. Kolay suç işlerler, içkili iken araç sürenler kazalara neden olurlar. Alkollü içkiler ve uyuşturucular insanda zamanla alışkanlık yapar. Alkol almayı alışkanlık haline getirenlere alkolik denir. Alkolikler kazançlarını içkiye verirler. Çevrelerini rahatsız ederler. Bu yüzden alkolikler toplum içinde sevilmezler ve sayılmazlar. İçki ve uyuşturucu kullanımı aile düzenini bozar. Kötülüklerin anası olan alkollü içkiler uyuşturucu ve sigaradan uzak durulması gerekir" dedi.
 
Tüm kurumların sigara, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerle mücadelede Yeşilay ile birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Dr. Acar, "Sigara, alkol ve bağımlılık yapan madde kullanımının yaygınlaşmasını önlemek ve kullanımını en alt düzeye indirmek amacıyla ilgili bütün kurum ve kuruluşların programlı, ciddi ve organize çalışmalar yürütmesi gerekiyor. Sorunun çözümünde en önde gelecek etken ise koruyucu hizmetler ve tedbirlerlerdir. Sigara, alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan maddelerin insan sağlığı, ekonomi, aile ve toplum huzuruna verdiği zararlar rakamlarla ifade edilemeyecek duruma geldi" ifadelerini kullandı.
 
Tütün ürünlerini kullanmadığı halde dumana maruz kalan çocuklar ve yetişkinlerde erken ölümlerin ve çeşitli hastalıkların meydana geldiğine dikkat çeken Dr. Acar, "Bu durum akciğer kanserine ve koroner kalp hastalıklarına neden olmaktadır" dedi.
 
Bu tür alışkanlıkların ilk adım ve ilk tadımlarla başladığını ifade eden Dr. Acar açıklamasını şöyle sürdürüdü: "Alışkanlıklarda ilk adım ve ilk tadım son derece önemlidir. Kötü alışkanlıkların tecrübesi yoktur. Anne ve babaların bu konuda önemli sorumlulukları vardır. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi bütün kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak, hepimiz için toplumsal görev kabul edilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Bu vesile ile Yeşilay Haftasının tüm halkımız için uyuşturucu, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir hayat sürdürmeleri için başlangıç olmasını temenni ediyorum." (Murat Dalgın - İLKHA)