Nijerya’nın Lagos eyaletindeki okullarda fanatik Hıristiyan olan İbo kabilesi; başörtüsü yasağı başlattı. JSS Junior okulunda okuyan Ebutte Metta isimli öğrencinin tesettür giydiği için öğretmeni tarafından 43 kez sopayla dövülmesi ülkedeki Müslümanlar ar

Nijerya’da, Hıristiyan kesim olan İbo kabilesi tarafından Müslümanlara zulmediliyor. İbo kabilesi mensupları, hakimiyetinde olan Lagos eyaletindeki okullarda başörtüsü yasağı başlattı. Müslüman olan Nijerya Devlet Başkanı Umaru Yar’Adua’nın 2010’da vefatı üzerine devletin başkanlığı koltuğuna oturan Hıristiyan Goodluck Jonathan’ın devlet başkanı olmasının ardından, fanatik Hıristiyan kesim Müslümanları mağdur etmeye başladığı belirtiliyor.

Hıristiyanlar Yasakladı

200 milyon nüfusu bulunan Nijerya’da nüfusun yüzde 40’ı Müslüman ve yüzde 40’ı Hıristiyanlardan oluşurken, geriye kalan yüzde 20’lik kesim ise yerel inanç gruplarından oluşuyor. Eyalet sistemiyle yönetilen ülkede, ticaret ve ekonomiyi Hıristiyanlığın temsilcisi olan İbo kabilesi elinde tutuyor.

Nijerya’nın Batı bölgesindeki Müslümanların az olduğu Lagos bölgesindeki okullarda başörtüsü yasağı getirmesi ülkede büyük bir zulmü beraberinde getirdi. Ülkede ticareti de ellerinde bulunduran İbo kabilesinin uyguladığı yasağın Nijerya ülke anayasasına aykırı olduğu belirtiliyor.

Zikrullahi: Başörtüsü Dini Emir

Müslüman Öğrenciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Süleyman Zikrullahi, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Lagos’taki okullarda gerçekleşen başörtüsü yasağının kabul edilemez olduğunu söyledi. Öğrenci haklarının çiğnendiğini ifade eden Zikrullahi, yasak ile de anayasanın çiğnendiğini belirtti. Başörtüsünün İslam dini açısından zorunlu bir kıyafet olduğunu kaydeden Zikrullahi, yasağa karşı koymak için düzenledikleri eylemlerde yasaktan vazgeçilmesi çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Yeni Akit